Kulturens blogg

Letande i arkivet gav resultat

Fotografi, svartvitt, interiör från Jöns Mårtenssons hem 1907, Villa Apla, i Lund. Sju kvinnor i folkdräkt handarbetar. På väggarna tavlor av Jöns Mårtensson, en ljuskrona i smide och draperi med kastanjer. Fotograf Lina Jonn. Daterat av privatperson.
Fotografi, svartvitt, interiör från Jöns Mårtenssons hem 1907, Villa Apla, i Lund. Sju kvinnor i folkdräkt handarbetar. På väggarna tavlor av Jöns Mårtensson, en ljuskrona i smide och draperi med kastanjer. Fotograf Lina Jonn. Daterat av privatperson.

Vår samlingsavdelning får ofta förfrågningar om olika föremål och fotografier. För några veckor sedan fick intendent Anders Jansson en fråga om fotot här ovan, taget 1907, och började undersöka var det kunde vara taget. Läs vidare, så får du veta hur bilden är sammankopplad med en lundakonstnär...

Sju flitiga damer handarbetar. På väggarna hänger tavlor i snidade ramar. Fönstren har krukväxter (observera de små träpallarna som skall skydda fönsterkarmarna). På bordet står en smidesljusstake och i taket hänger en ljuskrona i järn. Kvinnorna har alla folkdräkter från olika delar av Sverige. Någon har lagt en halmhatt på bänken.

Foto från 1907

Just en här bilden fick jag en förfrågan om för några veckor sedan. Privatpersonen som ägde den berättade att det på baksidan stod Lund 1907 och att man därför möjligen kunde koppla den till Lundautställningen från samma år. Så fort jag såg bilden visste jag att jag sett den förut. Jag var helt säker på att den inte hörde samman med Lundautställningen (huset är för stort och för hemlikt). Ett svagt minne var att den hade med någon av lundakonstnärerna Jöns Mårtensson eller Sven Bengtsson att göra. Efter ett ganska omständligt letande i Kulturens arkiv visade det sig att jag hade rätt. Bilden finns i vårt arkiv, är tagen av lundafotografen Lina Jonn och hör samman med Jöns Mårtensson.

I Kulturens samlingar

Jöns Mårtensson var född 1855 i Smedstorp och var son till en hemmansägare. Han utbilades till målare, men kom efter några år helt att arbeta som konstnär. Han arbetade i trä, olja och akvarell, men var också fotograf. Han hade ett nära samarbete med Kulturen och i museets samlingar finns flera av hans föremål.

I Kulturens arkiv finns ytterligare ett fotografi från det här tillfället. Det är taget vid ingången till huset. På trappan står alla folkdräktsdamerna. Nedanför Jöns Mårtensson själv med sin fru Sofia. Den unge mannen är sonen Torsten.

Fotografi, svartvitt, Jöns Mårtensson och hans fru Sophia framför bostaden, Villa Apla, i Lund. bredvid modern står dottern Signe, sittande sonen Torsten och näst längst till höger dottern Ingeborg. Ytterligare fem kvinnor i folkdräkt. Fotograf Lina Jonn. Daterat 1907
Fotografi, svartvitt, Jöns Mårtensson och hans fru Sophia framför bostaden, Villa Apla, i Lund. bredvid modern står dottern Signe, sittande sonen Torsten och näst längst till höger dottern Ingeborg. Ytterligare fem kvinnor i folkdräkt. Fotograf Lina Jonn. Daterat 1907

Villa Apla i Lund

Fotografiet är taget i Jöns Mårtenssons hem, Villa  Apla, i Lund. Villan byggdes 1905 för Jöns Mårtensson och hans familj och dekorerades med mycket snickarglädje både invändigt och utvändigt. Huset finns kvar, men nästan helt ombyggt, på Södra Esplanaden 14

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

6 kommentarer på “Letande i arkivet gav resultat

 1. Tredje från höger på första bilden, tredje folkdräktsklädda från vänster på nedre bilden, är förmodligen Jöns dotter Signe.
  De bägge dräkterna användes av Torstens dotter Inger och svärdotter Ingrid vid H55. Åtminstone Luggudedräkten, möjligen bägge finns bevarad, hos ingift släkting i Landskrona (fast antagligen inte huvudbonaderna).
  (Jag som skriver är sonsonson till Jöns).

  1. Hej Klas!

   Enligt den information som finns skriven på fotot finns alla tre barnen med: bredvid modern står dottern Signe, sittande sonen Torsten och näst längst till höger dottern Ingeborg.

   Så roligt att höra att folkdräkterna har blivit använda, och att åtminstone en av dem fortfarande finns kvar 🙂

   1. Nej, inte är det Signe som står bredvid Sophie, utan hon står som tredje folkdräktsklädda från vänster, både från mitt minne av henne och andra bilder. Och notera släktlikheten med Ingeborg.
    Att den sittande ynglingen är Torsten är rimligt, även om bilden gör det svårt att bedöma.

    1. Hej Klas,

     Då får jag vidarebefordra din information till intendent Anders Jansson.

     Vänliga hälsningar
     Maria Bohlin, informatör

 2. Hej, jag är Jöns Mårtenssons barnbarnbarnbarn i rakt nedstigande led.

  Soffan till vänster, halva soffan till höger och de snidade stolarna finns idag hos mig i Dalarna.
  I min barndom var de ”vardagsmöbler” och behandlades inte så varsamt som man kunde önska. Den högra ostoppade soffan stod i köket i sommarstugan hos vår stora barnfamilj.

  Möblerna är givetvis tillverkade och målade av allkonstnären Jöns själv.
  De är alla svarta.

  Hälsningar Bengt Mårtensson Dalarna

  1. Hej Bengt! Vad roligt att höra att möblerna finns hos dig, och att Jöns själv har tillverkat dem! Då får ni ta väl hand om dem nu, så att de kan gå vidare i släkten – med bakgrundshistorien om varifrån de kommer!

   Hälsningar Maria Bohlin, informatör på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.