Kulturens blogg

Julsenap i Arbetarbostaden

Arbetarbostaden är en av hållplatserna i Julspåret, som du kan följa med hjälp av vår besökskarta. Här ser du hur julen firades i en arbetarfamilj på 1930-talet. Rummen pryds med tryckta julbonader, juldukar och pyntad gran och bordet står dukat med julmaten.

  
Klicka på bilderna för att se dem i större format! 

När du stiger in kommer du direkt in i det lillla köket, där julbaket är i full gång. Där tillverkas även den egna julsenapen. Den är ett viktigt tillbehör på julbordet, till skinkan men framför allt till senapssåsen som serveras till lutfisken.

Helst ska man mala den själv, på gammalt vis med kanonkulan av järn. Skålen brukar vara av lera, men i ett modernt hem som Arbetarbostaden på 1930-talet är den ersatt av en emaljerad skål från Kockums.

Det gäller att få sving på kulan så att den far runt i lagom fart, samtidigt som de malda senapskornen far ner i botten. Tillsätt lite vatten och så är det hela klart. Det händer att ögonen tåras när man mal, precis som när man skalar lök. Om man lät tårarna droppa ner i senapen ansågs den få den rätta sältan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *