Kulturens blogg

Genomgång av ”identifikationslappar” till Ravensbrück-föremål

Identifikationslappar som hör ihop med de föremål som visas i vår utställning "Att överleva – Röster från Ravensbrück". Foto: Anders Jansson, Kulturen
Identifikationslappar som hör ihop med de föremål som visas i vår utställning "Att överleva – Röster från Ravensbrück". Foto: Anders Jansson, Kulturen

I vår utställning Att överleva – röster från Ravensbrück finns 200 föremål utställda. De allra flesta kom med kvinnor från koncentrationslägret Ravensbrück, som kom till Sverige genom räddningsaktionen "De vita bussarna". Omsorgsfullt gömda och bevarade fanns dessa småsaker som gav kvinnorna hopp. Nu arbetar Kulturen tillsammans med UB för att än en gång gå igenom "identifikationslapparna" som hör ihop med föremålen.

1945 kom kvinnorna till Lund, och det var då de personliga föremålen samlades in. De togs om hand och man skrev listor, gjorde ”identifikationslappar”. Dessa har sedan dess följt föremålen, men togs bort när utställningen på Kulturen gjordes.

Idag har jag besökt Tomasz Lesniak för att gå igenom lapparna. Tomasz kan också översätta texten från polska till svenska. Vi har tittat på handstilar och konstaterat att många personer lagt till anteckningar, men vi kan se att flera av dom skrivits av Ludwiga Broel Plater. Hon har själv ägt flera av föremålen och hon kom också till Lund med Vita bussarna.

Text och foto: Anders Jansson, intendent på Kulturen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *