Kulturens blogg

Filigran

Under ett halvår har Gemeentemuseum i Haag, Holland, som lån haft en av Kulturens klenoder. I utställningen XXS small Poppenhuizen en meer in minatuur visades dockskåp, leksaker, dockor och annat i miniatyr.

Ett av de föremål de särskilt önskade att få låna var Kulturens sovrumsmöblemang,  tillverkat i silverfiligran. Möblemanget är unikt i sitt slag och tillverkat i Holland omkring 1670-1680.

Ett utlån av så speciella föremål kräver mycket planering och stor säkerhet.  Möblemanget gicks igenom minutiöst, rengjordes och specialpackades. Det skickades till Holland med kurir i säkerhetstransport och hade bevakning hela vägen. Kulturens personal var också med vi uppackningen och när föremålen placerades i montern.

Nu är möblemanget tillbaka. Kulturens konservator Cajsa Hallgren har packat upp och gått igenom varje föremål för att kontrollera att de är i samma skick som när de lämnade museet.

2 kommentarer på “Filigran

    1. Tyvärr visar vi inte filigranmöblemanget just nu. Det var under många år utställt i silverutställningen i Herrehuset. Eftersom Herrehuset nu ska byggas om har silversamlingen tagits till magasin i väntan på en ny silverutställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.