Kulturens blogg

Dagens växt – taggig sockblomma och röd sockblomma

Klargula skira blommor har taggig sockblomma.

Christel och jag håller på att lära känna varje växts speciella utseende och ibland vet vi inte exakt vad vi har i våra rabatter i ärlighetens namn. Men eftersom vi vill veta så letar vi ständigt efter svar och väntar gärna med spänning på en växts blomning när vi inte kan se arten på bladen. Nu har vi äntligen fått svar på två perenners artnamn genom dess blomning. I den långsmala rabatten bakom Onsjöstugan blommar just nu taggig sockblomma, kanske är det namnsorten `Frohnleiten´eller `Wisley´(de är svåra att skilja på). På latin heter taggig sockblomma Epimedium x perralchicum. Den lyser med sin klargula skira blommor mot det rödaktiga bladverket där bladens kanter pryds med taggar.

Straxt intill hittar man den röda sockblomman Epimedium x rubrum som man måste krypa riktigt nära för att se de rödvita blommorna på. De flesta väljer sockblomman för dess vackra bladverk skull men det är inte dumt att kunna njuta av blommorna den korta tid som de visar upp sig. Sockblomman har odlats i Nordens trädgårdar sedan 1800-talet men Linné och kanske även Olof Rudebeck den äldre odlade alpsockblomman tidigare i Uppsala botaniska trädgård. En kär gammal vän alltså.

 

2 kommentarer på “Dagens växt – taggig sockblomma och röd sockblomma

  1. har en liknande gul växt.Liknar en narrmössa. har taggiga kanter på bladen, men är ej rödaktiga.Är perenn c:a 40cm hög. Skulle gärna vilja veta vad den heter. 08-51050091

  2. Inger, förlåt att du har fått vänta på svar!
    Jag gissar att det kan vara någon av de många sorterna av sockblomma som du har. Det finns t ex en som på latin heter Epimedium fangii med gula narrmössliknande blommor. Har du möjlighet så får du gärna sända över en bild till mig. Kanske kan du sända den till min e-post; [email protected]
    I senaste numret av tidningen Allers trädgård finns ett fint reportage om sockblommor där även Epimedium fangii finns på bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *