Kulturens blogg

Dagens växt – paradisträd

Vi har några exemplar av tjocka och trinda Paradisträd, som på latin heter Crassula ovata. De har tidigare stått i fönstren på Herrehuset men i och med den stora renoveringen som sker där, har de nu fått en ny vistelse, utanför Unga Kulturens verkstad i Allmogehallen. Där tycks de trivas fint trots en del tuffa förhållande. De blir knappast vattnade och det drar ganska så kallt genom fönsterspringorna, men kanske är det just det som gör att de har börjat blomma!

Vi är kanske inte så många här på Kulturen som har lagt märket till dem. Men vi som har sett de vita spröda små stjärnliknande blommorna har varit desto mer häpna. Och vi ska faktiskt vara stolta, för det är mycket ovanligt att få se ett paradisträd blomma här i vårt land.

Det här är ju en oerhört vanlig krukväxt som många av oss äger och som man kanske inte alltid bryr sig så mycket om. Den har vandrat långt för att hamna här i vår del av världen, ända från Sydafrikas torra stäpper. Paradisträdet som är en så kallad suckulent (den kan lagra stora mängder vatten för att överleva under torra perioder) klev in i våra hem som krukväxt redan i mitten av 1800-talet och har stannat kvar trots åren som gått. Kanske beror det på att den är en tuffing som trivs i torra miljöer och som faktiskt kan må bra av lite kyla för att trigga igång en blomning.

Se på bilderna och njut av små vita stjärnor som vi unikt nog kan få njuta av på Kulturen just nu i februari!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *