Kulturens blogg

Arborister på Östarp

De gigantiska bokarna vid vattenmöllan har nu tyvärr tagits ner. Men nya små träd väntar!

För ett år sedan fick vi flera av våra träd besiktigade av en arboristfirma. Det visade sig vara många träd som befann sig i dåligt skick. Eftersom en del av träden står längst vår väg fram till Gamlegård har vi velat ta bort dessa så snart som möjligt. Att ta ner träd är aldrig roligt när det handlar om så gamla och fina träd. Det lämnar stora tomrum och det tar tid för nya små träd att växa och bli lika pampiga. Men livet har sin gång och därför måste vi nu ta ansvar för framtiden och nya små träd. Med hjälp av Axel och Truls som studerar till arborister vid Hvilans utbildning AB har vi nu fått fantastiskt mycket gjort. Förutom de träd längst vägen till Gamlegård så har de rensat backen intill parkeringsplatsen vid gästgivargården. Där ska nu sättas nya stängsel för djuren vid Möllegården. För länge sedan sträckte sig de gamla betesmarkerna så som vi nu ska återskapa dem. Framtiden på Östarp har mycket spännande att erbjuda!


Foto: Kristina Bakran

4 kommentarer på “Arborister på Östarp

 1. Ut med det gamla och in med det nya! Duktiga arborister. Det är en ren fröjd att se dem jobba.

 2. Det här verkar galet. Boken var en attraktion i sig. Kollade ni med länsstyrelsen naturvårdsenhet innan ni sågade ner en av skånes grövsta bokar? Jag förstår att det kan vara en konflikt mellan museihänsyn och naturvårdshänsyn, men jag hoppas ni på Kulturen är medvetna om, att Kulturens Östarp är ett af Skånes mer värdefulla trädmiljöer, och att gamla döende träd är de som har allra störst betydelse för andra arter.

  Visst ska man tänka på framtiden, och det kan man göra långt innan man sågar ner det gamla.

 3. Nu har jag via bloggen här https://www.kulturen.com/ostarpsbloggen/?p=1717 fått reda på att kronan började rasa redan förra året, och att just det här trädet med sin placering var en säkerhetsrisk. Det förklarar ju en del, men jag undrar fortfarande om ni är uppmärksamma på det biologiska värdet av gamla träd och även döda träd. Den vinkeln saknas i alla fall ovan.

  1. Hej Martin!
   Jag är väldigt glad över dina kommentarer och tankar. Du har helt rätt i att det är viktigt att spara gamla och döda träd för alla små insekters skull. Det är verkligen något vi tänker på på Östarp. På flera ställen där inte besökarna ska komma till skada på grund av risk för fallande trädgrenar, sparar vi så många högstubbar och omkullfallna träd som möjligt. Men eftersom vi är ett besöksmål måste vi samtidigt tänka på allas säkerhet. Därför var vi tvungna att ta bort dessa träd och fler kommer att behövas tas ner längst vägarna där besökarna går. Här kan du se ett par av våra gamla träd som vi låter ligga kvar till allas glädje!

   En gammal ek som får ligga kvar för insekternas skull.

   En högstubbe till insekter och fåglar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *