Backboxglas på flipperspelet "Star Trek" av Bally från 1979. Foto: Jessica Ljung, Kulturen
Backboxglas på flipperspelet "Star Trek" av Bally från 1979. Foto: Jessica Ljung, Kulturen
Tidigare
26 sep, 2020 – 21 feb, 2021

Utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia berättar om flipperspelens spännande tekniska, konstnärliga och kulturella historia, från det tidiga 1800-talets Fortunaspel till dagens digitala varianter. Här visas också hela flipperspel, och du kan spela på flera av dem!

Under 1960- och 70-talen fanns flipperspelen överallt – på kaféer, restauranger och i bowlinghallar. Ungdomar hängde i spelhallar och många äldre förfasade sig. Idag är spelen omhuldade nostalgiobjekt som återfinns hos privatsamlare. Utställningen berättar om flipperspelens och flipperspelandets historia i Sverige, och visar upp konstnärliga motiv som pryder flipperspelens backboxglas och spelplaner. Här visas också hela flipperspel och vissa får man provspela!

Historiskt fynd visas för första gången

Industri-Aktiebolaget UMA var ett företag i Åmål, som bland annat tillverkade sängar. Ingenstans verkar det finnas dokumenterat att man där – gissningsvis i slutet på 30-talet – också tillverkat ett flipperspel, som man givit namnet Diamant. Men vid en lagerröjning 2019 hittades spelet av en tillfällighet av Urban Berg och Joakim Samuelsson från Jönköping. I samband med invigningen av TILT! på Kulturen i Lund är det också första gången – i alla fall i modern tid – som detta spel visas upp.

Utställningen är producerad av  producerad av två av landets storsamlare och kännare av flipperspel, Mats Holmqvist och Claes Johansson, i samarbete med Västergötlands museum.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Lundahallen

Utställningshall ritad av Klas Anshelm, invigd 1957. En fönstervägg skapar direktkontakt med parken utanför.
Läs mer
Visas i Lundahallen på Kulturen i Lund
26 sep, 2020 – 21 feb, 2021