Sven Fristedt omgiven av några av sina mönster. Foto: privat ägo.
Kommande
1 april 2023–februari 2024

Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva formgivare av mönster för industriell tillverkning. Hans originella mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i många hem sedan 1958. Vi har tillsammans med honom under en längre tid planerat för en färgstark utställning fylld med mönsterglädje, som öppnar på Kulturen 1 april 2023.

Sven Fristedts omfattande och mångsidiga produktion av mönster till påslakan, örngott, möbelklädsel, gardiner och draperier i skolor, kontor och vårdinrättningar väcker igenkänning hos många. Han har under flera decennier skapat mönster för Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till Katja of Swedens kollektioner. Sven Fristedt är född 1940 och har varit verksam i Skåne sedan 1961. Det har inte tidigare visats någon större retrospektiv utställning som belyser hans långa och breda konstnärskap. I nära samarbete med honom kommer urval och innehåll tas fram och utställningen kommer även belysa den konstnärliga processen bakom den färdiga produkten.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid exporterades Sven Fristedts mönster över hela världen. De industriellt tillverkade tygerna har idag blivit ett modernt textilt kulturarv och utställningen har fokus på vardagsdesignen som är en viktig del av människors liv.

Det blir en färgstark upplevelse med mycket igenkänning som även sprider kunskap om formgivarens viktiga roll i utformandet av våra vardagsprodukter.

Utställningen visas i Textilhallen och Lundahallen från 1 april 2023 och fram till februari 2024. Utställningen är utformad som en vandringsutställning, som kan visas på fler platser.

Efterlysning

Ingemar Albertsson (”Vintagemannen”) i kavaj sydd av Sven Fristed-tyget Pompelmo. Ena bilden av Ingemar är tagen 1973 och den andra 1974.

Vi är nyfikna på din relation till Fristedts tyger! Har du sytt påslakan, gardiner, kläder eller klätt om en soffa i något av hans tyger? Vi vill gärna visa ett urval av era mönsterminnen i utställningen. Om du vill bidra kan du skicka in ca 5 meningar och gärna även ett foto till [email protected]

På bilden här ovan ser du Ingemar Albertsson (”Vintagemannen”) i en kavaj sydd i tyget Pompelmo – den ena bilden är från 1973 och den andra från 2014! Han skriver så här i ett mejl till Kulturen: ”Jag kan berätta att Sven Fristedts tyg Pompelmo var mitt och min första hustrus favorittyg runt 1970. Det fanns i fyra färgställningar. Vi hade det blå som överkast och rullgardin. Det gröna som överkast och kuddar. Det röda som klädsel på en gungstol. Och det bruna dels som överkast, dels som studentkavaj och min fru hade det som långklänning”.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen
1 april 2023–februari 2024