Sven Fristedt omgiven av några av sina mönster. Foto: privat ägo.
Tidigare
1 apr, 2023 – 28 jan, 2024

Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Sven Fristedt är född 1940 och har varit bosatt och verksam i Skåne sedan 20-årsåldern. Kulturen i Lund har nu producerat en stor retrospektiv utställning om hans långa och omfattande konstnärskap, från första mönstret för textilindustrin i slutet av 1950-talet till nutid. Urval och innehåll har tagits fram i nära samarbete med konstnären. Förutom många av trycken för industriell tillverkning visas även unika objekt och skulpturer, och nygjorda handtryck utförda på Konstnärernas Kollektivverkstad i Malmö. Skisser och material som har inspirerat ger en inblick i den konstnärliga processen.

Vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Utställningen belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Den är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Kulturen har också samarbetat med Borås Cotton som kommer att göra nytryck av några av Sven Fristedts mönster. Under utställningsperioden kommer de nytryckta tygerna att säljas exklusivt i museibutiken på Kulturen i Lund och på Designarkivet i Nybro.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen
1 apr, 2023 – 28 jan, 2024