Foto: Åsa Liffner.
Tidigare
24 sep, 2022 – 27 aug, 2023

I utställningen Scandinavian Design of Everyday Life visas delar ur samlaren och författaren Thomas Lindblads unika samling av skandinaviska vardagsföremål.

Från 1930-talet och fram till 1970-talet skapade några av Skandinaviens bästa formgivare bruksföremål för hemmet, som nu blivit eftertraktade klassiker. Nya idéer och nya material drev fram utvecklingen, och under efterkrigstiden började företag tävla om att förse konsumenterna med de bästa produkterna – bruksföremål med lång livslängd, där funktion, form och ekonomi samspelade.

I Sverige förde Svenska Slöjdföreningen från 1910-talet en framgångsrik kampanj med målet att engagera konstnärer som formgivare i industrin. Idéerna formulerades bland annat av Gregor Paulsson i boken Vackrare Vardagsvara (1919). Nya material som aluminium, plast och rostfritt stål möjliggjorde masstillverkning till låga priser. Pressglaset genomgick en teknisk utveckling, som gjorde det både hållbart och billigt.

Danska, finska, norska och svenska designers fick efter andra världskriget stort utrymme att skapa vardagsföremål, och gick in för uppgiften med stort allvar. Produktionen kulminerade 1960 till 1970.

Konsumentorganisationerna var pådrivande när det gällde att utveckla funktionella bruksföremål och tillverkningen granskades bland annat av husmorsorganisationer. Det är ingen överdrift att säga att aldrig har så många välgjorda kastruller och andra ting sett dagens ljus, som i sextiotalets Skandinavien. Dessa framsteg väckte uppmärksamhet och fick priser på internationella utställningar och mässor.

Thomas Lindblads samling har byggts upp under 25 år och är den största och enda samlingen i sitt slag. Till utställningen har han valt ut såväl klassiker tillverkade i miljoner exemplar, som mer okända ting, som ändå var vägröjare för modernt tänkande. Upptäck, eller återupptäck, besticket Thebe, kastrullen Party, vickningsgaffeln Piruett, konservöppnaren Röda Clara, termosen Kaffemoster, Bernadottepannan och plastservisen Zoom. Många av tingen lever vidare i daglig tjänst – det är hållbar design.

Utställningen kompletteras av Thomas Lindblads bok Design till vardags (2021) som finns som läsexemplar i utställningen och till försäljning i museibutiken.

Scandinavian Design of Everyday Life är en vandringsutställning skapad av Thomas Lindblad och Tove Alderin Studio. Kulturen i Lund är först ut med att visa den.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Ystadhuset

Ett bostadshus från 1847 har byggts om efter förebilder från två 1500-talshus i Ystad
Läs mer
Visas i Ystadhuset
24 sep, 2022 – 27 aug, 2023