Monter med åtta av Katja of Swedens kreationer
I en monter i Textilhallen visas åtta av Katja of Swedens kreationer. Vi planerar att göra en större utställning 2019. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Tidigare
23 okt, 2018 – 6 jan, 2019

Katja Geiger (1920–2017) var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hon utbildade sig i New York där hon startade företaget Katja of Sweden 1950. Efter ett litet uppehåll visar vi åter ett litet smakprov av hennes design, åtta dräkter, i en monter i Textilhallen.

När Katja återvände till Sverige efter utbildningen i USA samarbetade hon 1954–1975 med MMT, Malmö Mekaniska Tricotfabrik. Hon designade också skor för Gyllene Gripen i Malmö 1957–1975. Från slutet av 1970-talet till 1990-talet var hon åter verksam i USA. Då designade hon även en serie produkter för hemmet.

Katja arbetade med enkla linjer, gärna i grafiskt svart-vitt eller i starka färger och djärva mönster. Hennes kläder var nyskapande och samtidigt lätta att bära och röra sig i. För att göra plaggen lättskötta och strykfria, tog Katja fram 3T-jersey – Tvätta, Torka, Ta på.

Kläder designade av Katja of Sweden.
Kläder designade av Katja of Sweden. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Inspiration till tyger hämtade Katja från sydsvensk och etnisk folkkonst, ofta i Kulturens samlingar. Hon arbetade dessutom gärna med tyger som tagits fram i samarbete med andra formgivare, bland andra Sven Fristedt, Carl Johan De Geer och Hans Krondahl.

Kulturen fick 2011 ta emot all egen design Katja själv hade sparat genom livet. Det var en stor gåva som Kulturen stolt förvaltar. I montern i Textilhallen kan du se några av de Katja of Sweden-plagg Kulturen har i samlingarna. Vi visade 2002 en stor retrospektiv utställning om Katja of Sweden och vi planerar en ny stor Katja of Sweden-utställning som ska visas 2019.

Tips! En trappa upp i Textilhallen, i utställningen Uppklädd – kvinnligt mode 1730–2000 kan du se en byxdressen här nedan som Katja designade 1965.

Byxdress i bomull designad av Katja of Sweden, 1965. Tyget är designat av Sven Fristedt.
Byxdress i bomull designad av Katja of Sweden, 1965. Tyget ”Horisontalrand” är designat av Sven Fristedt.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
23 okt, 2018 – 6 jan, 2019