Roger Marmdal och några av hans teckningar av hus i Lund. Foto: Kulturcentrum Skåne.
Roger Marmdal och några av hans teckningar av hus i Lund. Foto: Kulturcentrum Skåne.
Tidigare
18 apr, 2020 – 27 aug, 2020

I över två års tid har Roger Marmdal utvecklat ett projekt där han porträtterar hus i Lund. Till varje teckning fogar han en personlig text om sin relation till huset. Till dags dato har han tecknat över 130 hus. Roger Marmdal har gått Kulturcentrum Skånes treåriga utbildning, och arbetar på kulturarbetsplatsen/dagliga verksamheten där sedan flera år.

De flesta av husteckningarna är utförda med färgpenna på papper, ofta i större format. På sistone har Roger även börjat göra tredimensionella bilder i trä. Hans bilder och texter utgör tillsammans en personligt formad kultur- och byggnadshistoria över Lund. Äldre och nyare arkitektur ses med samma noggranna och personliga blick.

Utställningen visas på andra våningen i Vita huset.

Se film

Intervju med Roger Marmdal med anledning av att utställningen öppnar på Kulturen. Filmen är producerad av Kulturcentrum Skåne.
8 min 38 sek

Läs mer om Kulturcentrum Skåne

Nedan två av Rogers Marmdals texter om husen:

Nr 90: Katedralskolan

Katedralskolan i Lund. Teckning av Roger Marmdal.
Katedralskolan i Lund. Teckning av Roger Marmdal.

Att få rita Katedralskolan det var roligt men jag har aldrig vetat att Karl XII har bott här i detta hus. Då är Stora Södergatan också gammal. Tänk hur gammal den gatan är nu.

Nr 91: Armaturfabriken

Armaturfabriken. Teckning av Roger Marmdal.
Armaturfabriken. Teckning av Roger Marmdal.

På Armaturfabriken som han startade 1890. Där har jag varit på prao. Den ligger i korsningen mot Gasverksgatan/Trollebergsvägen, här träffade jag en kortvuxen som hette Gert. Han lärde mig hur vi skulle laga ventiler och bromsar. Det tyckte jag var roligt att göra för då stog vi mot järnvägen och tittade på när tågen åkte förbi ibland, för där fanns stora fönster så vi kunde titta genom dem.

Det tyckte jag var roligt att göra för han sa till mig en dag: ”Roger om du sköter ditt arbete som du gjort denna tiden så ska du få en Napoleonbakelse av mig när du slutar.”

Det tyckte jag lät jättebra, men det var roligt för jag hade börjat snusa också så när jag fyllde år så köpte de 10 snusdosor till mig. Det var bra där vi satt och åt frukost på ett ställe sen fick vi säga till om vi ville ha Lundaknake på tisdagen, torsdagen och fredagen för det var en svart kille som var vaktmästare. Han satt alltid och åt med oss sen gick vi alltid och spelade pingis högt uppe.

Vaktmästaren sa till mig en dag ”Roger har du en flickvän?”. Då svarade jag ”Nej men det har väl du?” Han svarade snabbt ”Nej jag är bög”. Jag trodde han skojade med mig , men han sa ”Nej det är sant”. Sen när jag fick syn på honom den fredagen när vi hade slutat för veckan då stod han och pussades med sin pojkvän. Sen på måndagen sa jag till honom att ”Nu tror jag på dig men innan gjorde jag det inte”

Och några bättre vänner än dessa som jag hade här har jag nog inte haft för alla tog det i sin takt och det märkte jag var roligt att göra.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Vita huset

Huset byggdes 1854 som bostad för två familjer, med var sin ingång på sidorna om mittpartiet.
Läs mer
Visas i Vita huset på Kulturen i Lund
18 apr, 2020 – 27 aug, 2020