Montage Kulturen. Bilden på Louise Brooks kommer från en scen i filmen Pandora's Box, © Ullstein Bild
Tillfällig
23 mars 2024–januari 2026

I utställningen 2 tjugotal djupdyker vi i 1920-talet, en omvälvande tid som på många sätt var början på det moderna samhället. Via en tidstunnel leds besökarna in i 1920-talet där de kan gå på upptäcktsfärd mellan olika teman, både allvarliga och lekfulla. Genom hela utställningen presenteras kvinnor som på olika sätt gör avtryck i samhället under detta decennium. Frågeställningar om vår egen tid, 2020-talet, kommer fram när man drar skjutdörrar åt sidan.

Visuellt domineras utställningen av 1920-talet. Avantgardistiska idéer inom konst, mode och design möter ekonomisk utsatthet och nödtorftigt boende. Vi visar många olika typer av föremål ur museet samlingar, allt från vackra festkläder till kondomförpackningar och en motorcykel. Här visas också en stor mängd bilder från tiden, men också olika filmklipp. Musik bidrar med ett extra lager av tidsatmosfär.

1920-talet var en tid för frigörelse och framtidstro, men också en tid med en allt mer hårdnande tidsanda. Det finns likheter med vårt eget 20-tal – ökande ekonomiska klyftor, polarisering, konspirationsteorier, misstro mot ett demokratiskt styrelseskick och ett växande inflytande av populistiska politiska partier och ökande högerextremism.

Men det finns också många olikheter. Förutsättningarna idag är annorlunda än de var under 1920-talet, men vi vet vad utvecklingen då ledde till. Frågan är hur vi förvaltar den vetskapen?

Utställningen tar upp teman som boende, film, mode, konst, sexualitet, identitet, konsumtion, arbete, fritid, teknik och vetenskap. Dagsaktuella frågeställningar på samma tema kommer fram när man skjuter dörrar åt sidan. Förhoppningen är att det stimulerar besökarna till reflektion och samtal. I utställningen hörs också röster från gymnasielever från Spyken i Lund, som diskuterar teman som känns angelägna för dem.

I utställningen lyfter vi fram ett trettiotal mer eller mindre kända kvinnor som alla på olika sätt påverkade utvecklingen under 1920-talet. Vi presenterar vetenskapspersoner, filmstjärnor, konstnärer, politiskt aktiva, internationellt och nationellt kända och okända kvinnor och även några med anknytning till Lund.

2 tjugotal rymmer både det allvarliga och det lekfulla, högt som lågt – allt i en suggestiv stämning.

 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen
23 mars 2024–januari 2026