Här nedan för kan du läsa en svensk översättning av texterna på panel 1 i utställningen Women's Concentration Camp Experience. Texterna kommer i ordningen uppifrån och ner och från vänster till höger.

Innanför och utanför blocken

Här ser vi exempel på de substrat som konstverken gjordes på och hur de förstärktes genom att backas upp med ett andra lager papper.

______

Konstverken som skapades i koncentrationslägren är små, oftast bara ett tiotal kvadratcentimeter. De gjordes på pappersunderlag som gick att få tag på: bitar av omslagspapper från matpaket, tunt silkespapper, som måste limmas med något för att förhindra att det slits sönder när man ritar. Ibland gjordes teckningar på baksidan av stulna lägeradministrationsformulär, marginaler eller otryckta fragment av tyska tidningar. Även baksidan av dessa verk kan ge oss historisk konkretion. På baksidan av verken ser vi dödsrunor över SS-soldater, artiklar från Tredje rikets press eller innehållet i koncentrationslägrens dokumentation. Det ovärderliga historiska värdet hos de verk som skapades i lägren beror inte bara på den realistiska skildringen av en dramatisk tillvaro och död. Varje, även rent fysisk aspekt av dessa artefakter – tekniken för utförandet, materialet i marken, storleken – har dokumentärt värde och ger en separat redogörelse för villkoren för deras skapande.

______

Maria Hiszpanska,
”Servering av lunch i barackerna”,
penna, bläck, papper,
1946
(Självständighetsmuseet Warszawa)

”Trångt vid ingången. Det är trångt i korridoren. Högljudda svordomar hörs från den trånga toaletten. I matsalen styr en bordsskötare kitteln med en stor sked i handen. Trötta fångar strömmar till bordet, där stickare – ”stickning” [ … ] När en oduglig fånge inte kan hålla ordning vid bordet – börjar passionerade gräl, som ibland eskalerar till korta, våldsamma slagsmål. I hela matsalen virvlar folkmassan hopplöst från vägg till vägg. Skålar med het, rökig soppa balanserar farligt i händer som höjs högt över huvudet”.

Wanda Dobaczewska,
Kvinnorna i Ravensbrück
(Ravensbrück)

______

Jadwiga SimonPietkiewicz,
”Interiör Il”,
akvarell, papper,
1944
(Självständighetsmuseet Warszawa)

______

Maria Hiszpanska-Neuman,
”Äta rester från soptunnan”,
penna, papper,
1944,
(Självständighetsmuseet Warszawa)

______

Maria Hiszpanska-Neuman,
”Jakt på löss”,
penna, papper,
1944,
(Självständighetsmuseet Warszawa)