Onsjöstugan
Onsjöstugan. Foto: Maria Bohlin/Kulturen
I Onsjöstugan skildrar vi livet i en skånsk undantagsstuga på 1850-talet.  

Stugan flyttades till Kulturens friluftsmuseum 1928, men var en gång en del av en gård som låg i byn Jonstorp i Hallaröds socken, utanför Höör i Skåne. Byn tillhörde Onsjö härad, det är därifrån stugans namn kommer.

På gården bodde Gunhild och Sven Andersson tillsammans med sonen Anders, som var döv. När pappan blev sjuk och dog, sålde Gunhild gården till en granne.

Bo på undantag

Mor och son bodde kvar på ”undantag”. Det var ett avtal som innebar att de kunde bo kvar i huset och att den nya ägaren försåg dem med bland annat mat, mjölk och ved. Deras hem var enkelt, men de var inte fattiga. De bodde i stugan fram till Gunhilds död 1865. Anders fick då en förmyndare, som tog hand om honom. Han arbetade sedan som dräng fram till sin död 1891.

Dagligstugans möblering

Dagligstugan har fått en möblering som stämmer med den schematiska grundmöblering som i stort sett alla dagligstugor i allmogemiljö i södra Sverige möblerades utifrån. Den väggfasta bänken, långbänk och bordändes-bänk stod vid rummets ena sida, med ett bord framför. Ofta fanns ett vråskåp i hörnet över bordändes-bänken. Bredvid sättugnen (som eldades från köket) fanns det en stol eller en kakelugnsbänk. I hörnet diagonalt mot bordet stod husbondfolkets säng. Detta var de fasta punkterna – sen fylldes resten av rummet ut med enklare sängar, skåp, en klocka med mera beroende på vad man behövde och hade råd till.

Bouppteckningar

Vi har letat upp och jämfört bouppteckningarna efter Sven Andersson och hans fru Gunhild Andersdotter för att få en uppfattning om vilka möbler, husgeråd, textilier med mera som kan ha funnits i hushållet när Gunhild och Anders bodde där. Det är tydligt att de under tiden från Svens död 1843 tills det att Gunhild dör 1865, varit tvungna att sälja vissa mer värdefulla inventarier.

Ryggåsstuga från 1700-talet

Onsjöstugan är en ryggåsstuga som har byggts med timmer som fälldes i slutet av 1750-talet. Den är timrad på stolpe med furutimmer.

tecknat öraInne i dagligstugan kan du scanna en QR-kod och lyssna på en berättelse om Gunhild och sonen Anders liv i undantagsstugan. Även om det passar bäst att lyssna på berättelsen när man står inne i stugan kan man också lyssna på den här på webben: Lyssna: Onsjöstugan år 1850

Plats på karta

Onsjöstugan

Onsjöstugan är en ryggåsstuga byggd i mitten av 1700-talet. I mitten av 1800-talet användes den som undantagsstuga på en skånsk gård.
Spånandslin framför Onsjöstugan. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Odlingsbäddar och staket vid Onsjöstugan

Inhägnaden runt ingången till stugan är en typ av staket som tidigare var vanlig i mellersta Skåne. Utanför stugan finns odlingsbäddar med köksväxter.