Locus Peccatorum sett från gatan.
Locus Peccatorum sett från gatan. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Huset står på ursprunglig plats, byggt under 1700-talets andra hälft som bostadshus. Ganska snart kom det att användas som studentbostad.

Huset står på ursprunglig plats, byggt under 1700-talets andra hälft som bostadshus. Ganska snart kom det att användas som studentbostad. Dessa hus kallades studentkaserner och fick humoristiska namn som Glädjen, Lyktan och Mösseberg. Det här kom att från 1829 kallas Locus Peccatorum, latin för syndernas hus. Detta efter ett tragiskt mord i huset då en student mördade en studiekamrat. De bodde båda i huset. Den skyldige halshöggs 1830.

Juridiska fakulteten vid Lunds universitet diskuterar mordet i podcasten ”Öppet fall”. De gör en kort presentation i facebook-videon nedan, och i videons presentationstext finns länkar till pod-avsnittet Studentmordet i Lund 1829.

När Kulturen övertog byggnaden 1898 fanns det en cigarraffär i bottenvåningen med entré på gaveln ut mot gatan. Fasadputsen knackades ner 1906, fönstren byttes ut och de dekorativa mönstren i korsvirkesfacken tillkom. Till en början använde Kulturen byggnaden som kontor och utställningslokal.

I huset finns idag mötesrum för museets personal.

Plats på karta

Locus Peccatorum

Huset är byggt på 1700-talet, och började ganska snart att användas som studentbostad.

Från platsen