Dekanhuset i frilufsmuseet på Kulturen i Lund. Foto Johan Romin, Kulturen
Dekanhuset representerar en medeltida bostad för dekaner och kaniker, som var präster verksamma i Lunds domkyrka. Därför har byggnaden fått namnet Dekanhuset. Huset flyttades 1908 från Kyrkogatan i Lund till Kulturens friluftsmuseum, och kunde därigenom bevaras.

På första våningen finns en sal med ett mindre angränsande rum. Dessa rum användes troligen av prästen för att ta emot besökare. På andra våningen visar vi en rekonstruktion av en prästbostad från 1500-talet (invigs 16 maj 2025). I bottenvåningen (markplanet) finns en utställning om ärkebiskop Jacob Erlandsen och hans lite annorlunda grav.

Rekonstruerad prästbostad på övre våningen

Eftersom huset har haft en långvarig anknytning till prästerskapet som varit verksamma i domkyrkan har vi valt att inreda övre våningen som en prästs bostad. Med utgångspunkt i historiska bilder från 1500-talets första hälft och bevarade medeltida möbler har vi försökt återskapa ett prästhem från 1500-talets början i husets övre våning. Denna interiör är tillgänglig endast via bokade visningar (se kommande visningar under kategorin Visning i vårt kalendarium här på webben). Övriga delar är öppna under museets öppettider.

Nedan kan du läsa mer om Dekanhusets historia, och även titta på filmade visningar och foton. 

Filmad visning av prästbostaden

Film om prästbostadens trämöbler

Ingått i större gård

Dekanhuset har ingått i en större gård med flera byggnader. Husets äldsta delar uppfördes vid slutet av 1200-talet av en privatperson och skänktes på 1300-talet till domkapitlet. Därefter användes det som bostad för präster. På 1400 och 1500-talet byggdes det till. Efter många krig under 1500–1600-talen skadades byggnaden och stora delar revs. På 1700-talet fanns endast de delar kvar som du kan se på Kulturen.

Brödraskap av präster

Till Lunds domkyrka hörde under medeltiden ett brödraskap av präster som kallades kaniker under ledning av en Dekan och en ärkebiskop. Dessa präster levde i en klosterliknande gemenskap – ett domkapitel. Prästerna bodde inte i kloster utan hade egna bostäder.

Dekan Torben Bille – före reformationen

År 1530 bodde dekanen Torben Bille på gården. Torben kom från en mäktig adelssläkt och blev senare ärkebiskop i Lund. Vid denna tid pågick en omfattande maktkamp mellan den katolska kyrkan och den nya protestantiska läran. Katolska kyrkan riskerade att inte bara förlora sin makt utan även stora rikedomar, som vid ett maktskifte skulle tillfalla statsmakten.

Torben var motståndare till kyrkans reformering. När reformationen trots allt trädde i kraft år 1536 avsattes han från sin tjänst som ärkebiskop och fängslades. Efter ett år i fångenskap gav Torben med sig och fick då bli föreståndare för de katolska nunnorna på Bosjökloster. Torben Bille dog 1552.

I huset efter reformationen

Från 1556 bodde Jon Tursen och hans familj på gården. Präster fick efter reformationen gifta sig. Jon var kanik vid Lunds domkyrka, rektor vid Lunds Domskolan – en skola för blivande präster och magister vid Köpenhamns universitet samt kyrkoherde i Fjelie kyrka. Han var dessutom en flitig författare.

Under 1500-talets senare del bodde dekanen Wilhelm Dresselberg i huset. Han tog initiativ till den rikt utsmyckade predikstolen som du kan se i Lunds domkyrka. När gården övergick i adelsmannen och militären Eiler Holcks ägo hade det skadats i kriget mellan Sverige och Danmark, 1643–45. Han begärde då en besiktning av skadorna och kanske renoverades huset efter det eller så revs de delar som var skadade.

Fredsfördrag efter slaget vid Lund

Vid tiden för det som vi kallar Skånska kriget ägdes gården av Nils Hyltén, som var professor vid Lunds universitet. Det var under detta krig som det blodiga slaget vid Lund stod, den 4 december 1676, med den svenska sidan som vinnare. Fredsförhandlingarna pågick i flera månader i Lunds domkyrka. Det finns indikationer på att fredsfördraget till slut skrevs under natten mellan den 26:e och 27:e september 1677 på den gård där Dekanhuset stod.

Plats på karta

Dekanhuset

Medeltida bostad för en dekan. Flyttades till Kulturen från Kyrkogatan 1908.

Från platsen