Knivskaft i elfenben som föreställer en kvinna med falk. Daterad till mitten av 1300-talet, troligen tillverkad i en fransk verkstad. Framgrävd i Lund i början av 1890-talet. Foto: Jessica Ljung, Kulturen.

Metropolis – Lund og middelalderen (Metropolis – Lund och medeltiden) genåbnet 18 februar 2023 efter en opdatering og omarbejdning. Udstillingen fortæller om, hvordan Lund etableres som en by i det danske rige og bliver et vigtigt kirkeligt midtpunkt med magt over hele den nordiske kirkeprovins. I middelalderen bliver Lund den mest kirketætte by i Norden, og her har ærkebiskoppen – metropolitten – sit sæde.

Her viser vi en rig skat af genstande, som Kulturens arkæologer har gravet frem i Lund gennem mere end 130 år. Vi fortæller om middelalderkulturen ud fra forskellige temaer, og vi har opdateret udstillingens tekster ud fra ny viden og tilføjet nogle nye genstande.

Byen tiltrak mange fagfolk, som ville tilgodese byens behov for forskellige varer og håndværk. I rummet med temaet ”Arbejde i byen” kan man se fire nyproducerede korte film, som skildrer forskellige håndværk: spinding og vævning, knivsmedning, skomageri og tømmerarbejde.

Den tematiske præsentation er blevet suppleret med to kronologisk opbyggede slideshows, som tager udgangspunkt i tiden inden Lund blev grundlagt og derefter fortæller om hændelser, som har påvirket Lund fra slutningen af 900-tallet og frem til 1679. Den danske by blev svensk i 1658 efter flere krige mellem Danmark og Sverige i 1500- og 1600-tallet.