Korsvirkesgården Gamlegård från trädgårdssidan. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Trädgården kring Gamlegård har bevarats efter Hanna Jöns Persson (1850-1922) som var  en mycket trädgårdsintresserad och konstnärlig kvinna. Hon utvecklade trädgården i slutet av 1800-talet och fram till sin död 1922.

Trädgården innehåller olika delar, som prydnadsträdgården, den engelska parken, fruktträdgården och plommonlunden. När Kulturen tog över trädgården 1924 så påbörjades en del stora förändringar genom bland annat plantering av buxbomshäckar. Museet ville försöka att återskapa en allmogeträdgård så som den kunde se ut i mitten av 1800-talet. Men nu försöker vi återskapa en del av det som egentligen var Hannas arv till eftervärlden

Trädgårdens äldre historia

Trädgården har en betydligt äldre historia, genom kartor från 1704-05 kan man se att där har varit en stram franskinspirerad trädgård där även en karpdamm har funnits. Denna damm kan ännu synas på våren och hösten när regnvatten fyller platsen. Framöver kommer vi säkert hitta fler spännande detaljer som kan berätta trädgårdens tidigare bakgrund.

Klicka på knappen nedan för att ladda ner hela trädgårdens växtförteckning som en pdf. Kanske kan det vara till hjälp när du själv vill plantera växter i en äldre trädgård.

Östarps rabatter 2022 (pdf)

Besökare sitter på en bänk i trädgården, som är fylld av grönt. En majdag.
Grönt och lummigt i Gamlegårds trädgård en majdag. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen
Östarpsvärd i Gamlegårds trädgård. Foto: Jessica Ljung, Kulturen