Gamla förpackningar på Hökeriets hyllor.
Gamla förpackningar Hökeriet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

På hyllorna i Hökeriet finns förpackningar från förra sekelskiftet, hämtade från Kulturens förpackningssamlingar.

Förpackningsindustrins barndom

En stor del av varorna i ett hökeri såldes i lösvikt, men förpacknings­industrin började växa fram på allvar kring sekelskiftet 1900.

De varor som tidigast såldes i standardförpackningar, från mitten och slutet av 1800-talet, var tobak, tvål, ljus och tändstickor.

Konservburkar kunde framställas maskinellt efter 1875, och konserverna blev sedan allt vanligare i affärerna. I ett hökeri fanns mest ansjoviskonserver.

Specerivaror

De första standardförpackningarna för specerivaror dyker upp kring 1900. Ett exempel är femkilopåsar med mjöl som kvarnarna började distribuera runt sekelskiftet.

Den röda havre­gryns­kartongen från Gyllenhammars fabrik i Göteborg kom omkring 1904 och har inte förändrats mycket sedan dess.

Kring sekelskiftet var det inte ovanligt att man köpte fem kilo mjöl åt gången. Då kunde man få mjölet i en sån här linnepåse" width="1" height="1" /> Kring sekelskiftet var det inte ovanligt att man köpte fem kilo mjöl åt gången. Då kunde man få mjölet i en sån här linnepåse.
Kring sekelskiftet var det inte ovanligt att man köpte fem kilo mjöl åt gången. Då kunde man få mjölet i en sån här linnepåse. Foto ur Kulturens årsbok 1963.

Mazettis Ögonkakao

Till de allra tidigaste livsmedelsförpackningarna hör också Mazettis Ögonkakao, som lanserades omkring 1905. På den tiden var förpackningen en påse, dekorerad med ett realistiskt tecknat ögonpar.

Annons för Mazettis Ögonkakao från 1906. Bild ur Kulturens årsbok 1963.
Annons för Mazettis Ögonkakao från 1906. Bild ur Kulturens årsbok 1963.

Fantasifulla flaskor

På hyllorna i sekelskiftets hökeri fanns många typer av flaskor: standardförpackningar för öl, vin, ättiksyra, ättiksprit, munvatten, salubrin och bläck. Flaskorna för munvatten och flytande tandpasta hade fantasifulla former, påkostade kapsyler och uppseendeväckande etiketter.

Ölet behövde man inte sälja in på samma sätt, ölflaskorna var mörkbruna, rundhylta och oanseliga men gick åt ändå.