Harnesk och hjullåspistol från tiden för slaget vid Lund – 1670-tal. Visas i utställningen Vapen – Makt över liv på Kulturen i Lund
Harnesk och hjullåspistol från tiden för slaget vid Lund – 1670-tal. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Tillsvidare
Tillsvidare

Kulturen har en stor och bred vapensamling som kan berätta om vapnens roll både i krig och i jakt. Berättelsen om Slaget vid Lund utgör en viktig del. Räfflade snapplåsgevär gjorda i norra Skåne i Göingebygden på 1600-talet, Rutger von Aschebergs fältservis i tenn och en kyllerrock av älghud är några av föremålen som möter oss i utställningen. Varglappar och ombyggda flintlåsgevär, jaktgevär med elfenbensinläggningar och utrustning för falkjakt visar att samhällsställningen påverkade jakten.

Möjligheter och hot

Vapen har varit en del av människans kultur, från äldsta stenåldern och fram till nutid. Med vapnens hjälp har människan fått makt att styra över liv som ingen annan varelse på jorden. De ger människan möjligheter samtidigt som de utgör ett hot mot oss. För till sist är vapen redskap som är tänkta att åstadkomma skada på levande kroppar och de flesta av oss betraktar därför utan tvekan vapen som ganska obehagliga ting.

Vapnens roll i historien och samtiden

Vapen är dock föremål som ofta fått kosta mycket vid tillverkning och utveckling. Samlingen innehåller många vapen från olika världsdelar som visar på intressant teknik och kostbar design. Historien om vapnen kan hjälpa oss som lever idag att förstå under vilka villkor de mänskliga samhällena vuxit fram i världen. Den som blundar för vapnens roll i historien kan inte heller förhålla sig till deras roll i vår samtid. Något som visat sig vara ödesdigert flera gånger genom historien. 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
Tillsvidare