Öppettider sept–april: tisdag till söndag kl 12–16

Gamlegård, Östarp. På sommaren. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens Östarp

På Östarp kan man uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård som är öppen för besökare under sommarsäsongen. Till gården hör också en vattenkvarn, en vindmölla, en brytestuga för beredning av lin och en malttorka. På Östarp finns också äldre lantrasdjur – Blommehöns, Linderödsgrisar, Göingegetter, Ringamålakor, Gotlandsruss, Mellerudskaniner, Skånegäss och Blekingeankor.

Genom en generös donation kunde Kulturens grundare Georg Karlin köpa Gamlegård i Östarp 1922. Istället för att flytta den till Kulturen i Lund beslöt han att skapa ett levande museum mitt i kulturlandskapet.

Det kuperade kulturlandskapet runt gården är lämpligt för sköna promenader. Vi har skapat ett vandringsspår på 1,5 kilometer – På vandring efter spår (pdf) – som berättar om kulturlandskapet och Östarps historia.

Du är välkommen att duka upp till picknick på området, men du kan också äta gott på Östarps Gästgivaregård som drivs av familjen Vollmer.

Program maj-augusti 2016

Klicka på bilden nedan för att läsa säsongsprogrammet.

ostarppageturn

Öppettider

Kulturens Östarp går att besöka på egen hand året om. Under sommarsäsongen är den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård öppen under nedanstående öppettider, och en värd i tidstypiska kläder finns på plats.

När Gamlegård är öppen är barnen är välkomna att pyssla på innergården, prova pig- och drängkläder och leka med tidstypiska leksaker. Glöm inte att gå runt och se alla våra lantrasdjur!

Öppettider Gamlegård 2016:

 • 1 maj- 12 juni:
  lördagar, söndagar samt röda dagar öppet kl 11-16, visning av Gamlegård kl 14
 • 16 juni-14 augusti:
  torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar öppet kl 11-16, visning av Gamlegård kl 14
  Tisdagar och onsdagar är det visning kl 14
 • 20 augusti- 28 augusti:
  lördagar och söndagar öppet kl 11-16, visning av Gamlegård kl 14

Entré

Fri entré!

Det går att boka privata visningar av Gamlegård via Kulturens bokning: bokning@kulturen.com eller 046-35 04 32
Prislista Visningar Kulturens Östarp 2016 (pdf)

Hitta till Östarp

Östarp ligger mellan Veberöd och Blentarp i Sjöbo kommun. Det tar knappt en halvtimme att köra bil till Kulturens Östarp från Lund eller Malmö. Vägen dit är skyltad från Veberöd.

Det går också bussar till Östarp, hållplatsen heter Kulturens Östarp. Skriv  in din egen hållplats under ”Från” i Skånetrafikens reseplanerare och ”Kulturens Östarp” under ”Till” så kan du se vilken buss du kan åka.
Skånetrafikens reseplanerare

Kontakt

Kulturens museivärd nås på 0703-28 49 35 när Gamlegård har öppet. Övrig tid hänvisar vi till Kulturen i Lund 046-35 04 00.

Husen på Östarp

Klicka på länken för att läsa mer om de kulturhistoriska husen på Östarp.
Husen på Östarp