Foto: Åsa Liffner.

I udstillingen Scandinavian Design of Everyday Life vises dele af samleren og forfatteren Thomas Lindblads unikke samling af skandinaviske hverdagsting.

Fra 1930’erne og frem til 1970’erne skabte en række af Skandinaviens bedste formgivere brugsgenstande til hjemmet, som siden er blevet eftertragtede klassikere. Nye idéer og nye materialer drev udviklingen frem, og i efterkrigstiden begyndte virksomheder at konkurrere om at forsyne forbrugerne med de bedste produkter – brugsgenstande med lang levetid, hvor funktion, form og økonomi gik op i en større enhed.

I Sverige førte Svenska Slöjdföreningen fra 1910’erne en succesrig kampagne, der havde til formål at opmuntre kunstnere til at blive formgivere i industrien. Idéerne blev bl.a. formuleret af Gregor Paulsson i bogen Vackrare Vardagsvara (1919). Nye materialer som aluminium, plast og rustfrit stål muliggjorde masseproduktion til lave priser. Presset glas gennemgik en teknisk udvikling, som gjorde det både holdbart og billigt. Efter anden verdenskrig fik danske, norske, svenske og finske designere rige muligheder for at skabe brugsgenstande, og de gik til opgaven med stor entusiasme. Produktionen kulminerede i årene 1960 til 1970.

Forbrugerorganisationerne var ansporende med hensyn til at udvikle funktionelle hverdagsting, og fremstillingen blev gransket af bl.a. husmorforeninger. Man overdriver ikke, hvis man siger, at aldrig har så mange veludførte gryder og andre ting set dagens lys som i 1960’ernes Skandinavien. Disse fremskridt vakte opmærksomhed og modtog priser på internationale udstillinger og messer.

Thomas Lindblads samling er blevet skabt over 25 år, og den er den største og eneste samling af sin art. Til udstillingen har han udvalgt såvel klassikere fremstillet i millioner af eksemplarer, som mere ukendte ting, der alligevel var banebrydende for den moderne tankegang. Oplev, eller genoplev, bestikket Thebe, gryden Party, gaflen Piruett, dåseåbneren Röda Clara, termokanden Kaffemoster, Bernadottepanden og plastservisen Zoom. Mange af tingene lever videre og bliver stadig brugt dagligt – det er bæredygtigt design.

Udstillingen suppleres af Thomas Lindblads bog Design till vardags (2021), der findes som læseeksempler i udstillingen og kan købes i museumsbutikken.

Scandinavian Design of Everyday Life er en vandreudstilling, der er skabt af Tomas Lindblad og Tove Alderin Studio. Kulturen i Lund er de første til at vise den.

Udstillingen vises fra den 24. september 2022 og indtil 27. august 2023.