Gruppen vid kaffebordet är en del av en målning av den tyske konstnären Zick Januarius (1730-97). © Germanisches National Museum / Bridgeman Images

Kaffe – en het historia (Kaffe – en varm historie) er en velduftende udstilling om mørk bitterhed og hverdagsritualer i forbindelse med Sveriges mest populære drik. Den fortæller om kaffens historie i et bredt perspektiv – fra medicin til ”Swedish fika” – og kommer med ledetråde til, hvordan den eksotiske drik blev en lystfyldt del af den svenske identitet. Udstillingstekster på svensk och engelsk.

Kaffens tidligste historie er ukendt, men den blev spredt fra Etiopien og ud til resten af verden via havnebyen Mokka i Yemen. Allerede i midten af 1500-tallet fandtes der kaffehuse i byer som Konstantinopel, Aleppo og Cairo. Gennem Venedigs handel med Det Osmanniske Rige kom kaffen til Europa i begyndelsen af 1600-tallet.

Karl XII tog kaffen med til Sverige

Kaffen kom først til Sverige som apotekervare i 1680’erne. Importen steg, da den svenske konge Karl XII vendte tilbage til Sverige fra Tyrkiet og tog vanen med at drikke kaffe med sig. Da kongen og hans store selskab af soldater, embedsmænd og tjenestefolk opholdt sig i Lund i 1716–1718, blev der importeret ca. 600 kg kaffebønner fra Rostock. Så det var sandsynligvis i Lund, at den svenske tradition med at drikke kaffe startede.

I dag er kaffe en uundværlig del af den svenske kultur og noget, der er dybt forankret i folkesjælen. Duften skaber hjemlig hygge, en dampende kop kaffe signalerer en pause fra de daglige gøremål, og et dækket bord med bugnende kagefade skaber feststemning. For nogle er valget af kaffesort, tilberedning og kop så vigtigt, at det minder om et religiøst ritual.

Swedish fika

Det svenske udtryk ”fika” anses for at være så typisk svensk, at ”Swedish fika” er blevet et fast begreb i udlandet – et begreb, som ikke kun står for at ”drikke kaffe”, men også for en holdning inden for organisations- og ledelsesteori. Den svenske tradition med at mødes over en kop kaffe, at tage en ”fika”, er i dag en immateriel kulturarv, som indgår i Sveriges fortegnelse over levende traditioner.

Kaffens mørke og lyse sider

I udstillingen undersøger vi ud fra forskellige perspektiver, hvordan kaffen har påvirket den svenske kulturhistorie, og hvordan forandringer i samfundet har påvirket kaffekulturen. Vi ser både på kaffens mørke sider, som slaveri og indvirkningen på klimaet, og de lyse sider som formgivning og samvær.

Kafferuten i friluftsmuseet

Som en forlængelse af udstillingen gestalter vi også perspektiver på kaffens historie i nogle af friluftsmuseets kulturhistoriske huse, fra 1700-tallet til 1930’erne. Hent kafferuten (på svensk: Kaffespåret eller på engelsk: The Coffee Trail), som viser vejen gennem friluftsmuseet, ved entréen eller i udstillingen.

Udstillingen vises i Textilhallen og Lundahallen fra den 9. april 2022 og indtil 5. februar 2023.