Hyllor i butiken med krukor, filtar, muggar, kuddar med mera.
Hyllor i butiken med krukor, filtar, muggar, kuddar med mera. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken.

Här kan du hitta böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

När du handlar i butiken stödjer du museets verksamhet.

Du som är medlem i Kulturen har alltid 10% rabatt i vår museibutik (gäller ej presentkort eller redan nedsatta varor).

Öppettider museibutiken

16 september–30 april:
Tis, tors, fre kl 9.00–16.00
Ons kl 9.00–20.00
Lör–sön kl 10.00–16.00

1 maj-15 september:
Mån–sön kl 10.00–17.00
Ons kvällsöppet till kl 20.00

Ny bok om skånsk silversmed

bokomslag och bokuppslag
Bild: Maria Jörgel Andersson

Skånske Lars Håkansson hör till de mest uppmärksammade silversmederna i Sverige idag och hans föremål har ställts ut över hela världen, bland annat i USA, Brasilien och Japan. Trots det var utställningen Sinnligt och sakligt som visades på Kulturen i Lund 2013 hans första utställning på hemmaplan. Där visades både helt nya och äldre föremål, t ex kannor, dosor, pluntor och smycken. Man kunde även se modeller och skisser, som gav en inblick i hans sätt att arbeta

I nya boken 925. Silversmed Lars Håkansson presenterar den skånska silversmeden sin silverproduktion från slutet av 1970-talet till idag. Boken är rikt illustrerad med foton och skisser. Pris 295 kr.

I EN FANTASTISKT vacker bok presenterar Lars
Håkansson sin silverproduktion från slutet
av 1970-talet fram till idag. En inkännande
introduktion är skriven av professor emeritus
Kerstin Wickman. Lars har sin egen modernistiska
stil, där konst och teknik fulländas. Bilderna har
korta bildtexter med fakta, många är kompletterade
med Lars egna skisser och texter där han berättar
om föremålens tillkomst.
En bok för alla som älskar silver, smycken och
estetik!
Anki Dahlin, f.d. museichef Kulturen i Lund

bokuppslag
Bild: Maria Jörgel Andersson

Kulturens praliner

Kulturens praliner
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram Kulturens egna praliner, med tre av våra hus på! Det ligger sex fina praliner i en guldig ask, perfekt att ge bort när du är bortbjuden till exempel. Illustrationerna av våra kulturhistoriska hus Blekingegården, Locus Peccatorum och Dekanhuset har gjorts av Anna Redmalm och Ahlgrens Konfektyr har sedan fått i uppdrag att överföra illustrationerna till tre praliner med olika smaker: Tryffel, Havtorn och Kir Royal.

En ask med sex praliner kostar 98 kronor.

böcker

Ny bok: Timmerhus med historia

Timmerhus med historia – Berättelser om några hus på Kulturen i Lund handlar om ...
Läs mer
Kulturens årsbok 2018

Kulturens årsbok

Alla som är medlemmar får Kulturens inbundna årsbok. Här skriver Kulturens experter och ...
Läs mer

Med motiv från vår 1600-talstapet

Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet.
Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se här på Kulturen i Lund.

Tapeterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr

Jubileums-kruka

Kulturens jubileumskruka.
Kulturens jubileumskruka. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturen har i samarbete med Helena af Hyltarp Keramik tagit fram en keramikkruka med vit glasyr. ”Kulturenkrukan” lanseras i samband med att vi firar Kulturen i Lunds 125-årsjubileum  i september 2017. Krukan finns exklusivt till försäljning i Kulturens museibutik och kostar 790 kr i butik.

Helena Andersson är utbildad keramiker på Östra Grevie Folkhögskola och har sin ateljé på Hyltarpsvägen i Svedala. Krukan som Helena har skapat för Kulturen är tillverkad för hand i en vit stengodslera. Stengodslera innebär att leran efter bränning i hög temperatur är tålig och helt vattentät, även före glasyren.

Mikaela Willers keramik

Ljusstake och krukor av Mikaela Willers.
Keramik av Mikaela Willers. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Mikaela Willers drejar och tillverkar keramik för vardag och fest. Med inspiration i historien har hon tagit fram rokokokrukorna Lilly och Greta och ljusstaken Barock som finns i vår museibutik. Mikaela startade sin keramiska verksamhet 1997. De första fem åren arbetade Mikaela inhyrd i olika keramikverkstäder och 2002 öppnades den första egna butiken i Stockholm. En del av tillverkningen sker numera i Skåne samt i den egna verkstaden på Blombergsgården i Dalarna.

Kulturens museibutik är den enda återförsäljaren i Lund av Mikaela Willers keramik.