Elsa Beskows bilderbok Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.
Elsa Beskows bilderbok Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin finns att köpa i museibutiken. Besök gärna vår lekutställning "Elsa Beskows sagovärld"!

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken.

Här hittar du böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

När du handlar i butiken stödjer du museets verksamhet.

Du som är medlem i Kulturen har alltid 10% rabatt i vår museibutik (gäller ej presentkort eller redan nedsatta varor).

Öppettider museibutiken

16 september–30 april:
Tis, tors, fre kl 9.00–16.00
Ons kl 9.00–20.00
Lör–sön kl 10.00–16.00

1 maj–15 september:
Mån–sön kl 10.00–17.00
Ons kvällsöppet till kl 20.00

Följ oss på Instagram

Nu har vi startat ett eget Instagramkonto för museibutiken: @museibutik.kulturenilund. Följ oss gärna!

Elsa Beskows sagovärld

Med anledning av vår lekutställning Elsa Beskows sagovärld har vi tagit in böcker, muggar, vykort, spel med mera med Elsa Beskows underbara illustrationer.

Elsa Beskow i museibutiken. Foto: Kajsa Hallberg, Kulturen
Elsa Beskow i museibutiken. Foto: Kajsa Hallberg, Kulturen

Du kan också köpa utställningsaffischen (storlek 50 x 75 cm) för 75 kr.

Utställningsaffisch Elsa Beskows sagovärld
Utställningsaffisch Elsa Beskows sagovärld

Kulturens tygkasse

Kulturens egen tygkasse pryds av Loccus Peccatorum (Syndernas hus), ett av husen i vårt friluftsmuseum. Den är tillverkad av återvunnen bomull och kostar 100 kr.

Locus Peccatorum vackra fasad pryder vår nya tygkasse tillverkad av återvunnen bomull - 100 kr styck. Här med Klippans nya filt Tradition 100% ekoull. Billinge Keramik och strumpor designade av Bengt och Lotta och tillverkade av Cai. Krus från WallåkraFoto: Kajsa Hallberg, Kulturen
Locus Peccatorum vackra fasad pryder vår nya tygkasse tillverkad av återvunnen bomull – 100 kr styck. Här med Klippans nya filt Tradition 100% ekoull. Billinge Keramik och strumpor designade av Bengt och Lotta och tillverkade av Cai. Krus från Wallåkra. Foto: Kajsa Hallberg, Kulturen

 

En trave böcker: Timmerhus med historia.

Timmerhus med historia

Timmerhus med historia – Berättelser om några hus på Kulturen i Lund handlar om ...
Läs mer

Kulturens årsbok

”KAFFEPYTISSAN”. Docka som enligt uppgift på etiketten föreställer Mamsell Anna Ulrica Arfvidsson (1734–1801). Hon kallades ibland ”Kaffepytissan” och spådde mest i kaffesump, i alla fall under de år det inte rådde totalförbud mot att importera och dricka kaffe på grund av olika överflödsförordningar. Kulturen, KM 22684.

Läs mer

Med motiv från vår 1600-talstapet

Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet.
Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se i här på Kulturen i Lund.

Tapeterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr

Jubileums-kruka

Kulturens jubileumskruka.
Kulturens jubileumskruka. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturen har i samarbete med Helena af Hyltarp Keramik tagit fram en keramikkruka med vit glasyr. ”Kulturenkrukan” lanserades i samband med att vi firade Kulturen i Lunds 125-årsjubileum  i september 2017. Krukan finns exklusivt till försäljning i Kulturens museibutik och kostar 790 kr i butik.

Helena Andersson är utbildad keramiker på Östra Grevie Folkhögskola och har sin ateljé på Hyltarpsvägen i Svedala. Krukan som Helena har skapat för Kulturen är tillverkad för hand i en vit stengodslera. Stengodslera innebär att leran efter bränning i hög temperatur är tålig och helt vattentät, även före glasyren.