Hyllor i museibutiken med krukor, filtar, muggar, kuddar med mera.
Hyllor i museibutiken med krukor, filtar, muggar, kuddar med mera. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken.

Här hittar du böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

När du handlar i butiken stödjer du museets verksamhet.

Du som är medlem i Kulturen har alltid 10% rabatt i vår museibutik (gäller ej presentkort eller redan nedsatta varor).

Öppettider museibutiken

16 september–30 april:
Tis, tors, fre kl 9.00–16.00
Ons kl 9.00–20.00
Lör–sön kl 10.00–16.00

1 maj–15 september:
Mån–sön kl 10.00–17.00
Ons kvällsöppet till kl 20.00

Locus Peccatorum vackra fasad pryder vår nya tygkasse tillverkad av återvunnen bomull - 100 kr styck. Här med Klippans nya filt Tradition 100% ekoull. Billinge Keramik och strumpor designade av Bengt och Lotta och tillverkade av Cai. Krus från WallåkraFoto: Kajsa Hallberg, Kulturen
Locus Peccatorum vackra fasad pryder vår nya tygkasse tillverkad av återvunnen bomull – 100 kr styck. Här med Klippans nya filt Tradition 100% ekoull. Billinge Keramik och strumpor designade av Bengt och Lotta och tillverkade av Cai. Krus från Wallåkra. Foto: Kajsa Hallberg, Kulturen

Katja of Sweden

Du kan köpa affischen till vår utställning  Katja of Sweden i museibutiken.

Affisch Katja of Sweden
Affischens foto är taget av Claës Lewenhaupt.

Vi har dessutom har vi tagit fram tre vykort, se motiven nedan.

Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Claës Lewenhaupt.
Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Claës Lewenhaupt.
Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Claës Lewenhaupt.
Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Claës Lewenhaupt.
Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Viveca Ohlsson/Kulturen
Vykort Katja of Sweden. Vykortets foto är taget av Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens praliner

Kulturens praliner
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram Kulturens egna praliner, med tre av våra hus på! Det ligger sex fina praliner i en guldig ask, perfekt att ge bort när du är bortbjuden till exempel. Illustrationerna av våra kulturhistoriska hus Blekingegården, Locus Peccatorum och Dekanhuset har gjorts av Anna Redmalm och Ahlgrens Konfektyr har sedan fått i uppdrag att överföra illustrationerna till tre praliner med olika smaker: Tryffel, Havtorn och Kir Royal.

En ask med sex praliner kostar 98 kronor.

böcker

Timmerhus med historia

Timmerhus med historia – Berättelser om några hus på Kulturen i Lund handlar om ...
Läs mer

Kulturens årsbok

Alla som är medlemmar får Kulturens inbundna årsbok. Här skriver Kulturens experter och ...
Läs mer

Med motiv från vår 1600-talstapet

Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet.
Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se i här på Kulturen i Lund.

Tapeterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr

Jubileums-kruka

Kulturens jubileumskruka.
Kulturens jubileumskruka. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturen har i samarbete med Helena af Hyltarp Keramik tagit fram en keramikkruka med vit glasyr. ”Kulturenkrukan” lanseras i samband med att vi firar Kulturen i Lunds 125-årsjubileum  i september 2017. Krukan finns exklusivt till försäljning i Kulturens museibutik och kostar 790 kr i butik.

Helena Andersson är utbildad keramiker på Östra Grevie Folkhögskola och har sin ateljé på Hyltarpsvägen i Svedala. Krukan som Helena har skapat för Kulturen är tillverkad för hand i en vit stengodslera. Stengodslera innebär att leran efter bränning i hög temperatur är tålig och helt vattentät, även före glasyren.

Mikaela Willers keramik

Ljusstake och krukor av Mikaela Willers.
Keramik av Mikaela Willers. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Mikaela Willers drejar och tillverkar keramik för vardag och fest. Med inspiration i historien har hon tagit fram rokokokrukorna Lilly och Greta och ljusstaken Barock som finns i vår museibutik. Mikaela startade sin keramiska verksamhet 1997. De första fem åren arbetade Mikaela inhyrd i olika keramikverkstäder och 2002 öppnades den första egna butiken i Stockholm. En del av tillverkningen sker numera i Skåne samt i den egna verkstaden på Blombergsgården i Dalarna.

Kulturens museibutik är den enda återförsäljaren i Lund av Mikaela Willers keramik.