Den kombinerade entrén och museibutiken på Kulturen i Lund.
Den kombinerade entrén och museibutiken på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken.

Här kan du hitta böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

produkter som säljs i musiebutiken, arrangerade på en stentrappa mot en faluröd trävägg

Månadens medlemserbjudande

Varje månad får du som är medlem i Kulturen ett rabatterbjudande i vår museibutik.
Läs mer

Mikaela Willers keramik

Ljusstake och krukor av Mikaela Willers.
Keramik av Mikaela Willers. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Mikaela Willers drejar och tillverkar keramik för vardag och fest. Med inspiration i historien har hon tagit fram rokokokrukorna Lilly och Greta och ljusstaken Barock som finns i vår museibutik. Mikaela startade sin keramiska verksamhet 1997. De första fem åren arbetade Mikaela inhyrd i olika keramikverkstäder och 2002 öppnades den första egna butiken i Stockholm. En del av tillverkningen sker numera i Skåne samt i den egna verkstaden på Blombergsgården i Dalarna.

Kulturens museibutik är den enda återförsäljaren i Lund av Mikaela Willers keramik.

Kulturens praliner

Kulturens praliner
Kulturens praliner. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram Kulturens egna praliner, med tre av våra hus på! Det ligger sex fina praliner i en guldig ask, perfekt att ge bort när man är bjuden på middag eller som present. Illustrationerna av våra kulturhistoriska hus Blekingegården, Locus Peccatorum och Dekanhuset har gjorts av Anna Redmalm och Ahlgrens Konfektyr har sedan fått i uppdrag att överföra illustrationerna till tre praliner med olika smaker: Tryffel, Havtorn och Kir Royal.

En ask med sex praliner kostar 98 kronor.

Med motiv från vår 1600-talstapet

Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet.
Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Nu har vi tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se här på Kulturen i Lund (bilden ovan).

Tapeterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr