Porslin från Simply Scandinavia
Porslin från Simply Scandinavia. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken.

Här kan du hitta böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

Böcker från Kulturens museibutik

Månadens medlemserbjudande

Varje månad får du som är medlem i Kulturen ett rabatterbjudande i vår museibutik.
Läs mer

Muminprodukter 20–40 procent rabatt

Just nu har vi 40 procent rabatt på mumindockor och  och mumin-julprodukter, och 20 procent rabatt på alla övriga muminprodukter.

Kulturens praliner

Kulturens praliner
Kulturens praliner. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram Kulturens egna praliner, med tre av våra hus på! Det ligger sex fina praliner i en guldig ask, perfekt att ge bort när du går på glöggfest eller som julklapp. Illustrationerna av våra kulturhistoriska hus Blekingegården, Locus Peccatorum och Dekanhuset har gjorts av Anna Redmalm och Ahlgrens Konfektyr har sedan fått i uppdrag att överföra illustrationerna till tre praliner med olika smaker: Tryffel, Havtorn och Kir Royal.

En ask med sex praliner kostar 98 kronor.

Hasse och Tage-bild

I samband med vår utställning Hasse och Tage kan du köpa Per Åhlins tecknade bild av komikerduon i två versioner:

Hasse och Tage tecknade av Per Åhlin
Hasse och Tage tecknade av Per Åhlin, signerad bild. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

En tryckt bild (digitaltryck) med röd bakgrund, signerad av Per Åhlin.
Storlek 29,5 x 40 cm. Pris 400 kr. 

 

Med motiv från vår 1600-talstapet

Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet.
Servetter, bordstablett, tändsticksask och frukostbricka med motiv från Kulturens 1600-talstapet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi har tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se här på Kulturen i Lund.

Tapeterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr

Jubileums-kruka

Kulturens jubileumskruka.
Kulturens jubileumskruka. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Kulturen har i samarbete med Helena af Hyltarp Keramik tagit fram en keramikkruka med vit glasyr. ”Kulturenkrukan” lanseras i samband med att vi firar Kulturen i Lunds 125-årsjubileum  i september 2017. Krukan finns exklusivt till försäljning i Kulturens museibutik och kostar 790 kr i butik.

Helena Andersson är utbildad keramiker på Östra Grevie Folkhögskola och har sin ateljé på Hyltarpsvägen i Svedala. Krukan som Helena har skapat för Kulturen är tillverkad för hand i en vit stengodslera. Stengodslera innebär att leran efter bränning i hög temperatur är tålig och helt vattentät, även före glasyren.

Mikaela Willers keramik

Ljusstake och krukor av Mikaela Willers.
Keramik av Mikaela Willers. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Mikaela Willers drejar och tillverkar keramik för vardag och fest. Med inspiration i historien har hon tagit fram rokokokrukorna Lilly och Greta och ljusstaken Barock som finns i vår museibutik. Mikaela startade sin keramiska verksamhet 1997. De första fem åren arbetade Mikaela inhyrd i olika keramikverkstäder och 2002 öppnades den första egna butiken i Stockholm. En del av tillverkningen sker numera i Skåne samt i den egna verkstaden på Blombergsgården i Dalarna.

Kulturens museibutik är den enda återförsäljaren i Lund av Mikaela Willers keramik