Ukrainska barn och ungdomar som under invigningen och den efterföljande veckan framför communityteater med Teater InterAkt. Foto: Jacob Nilsson.

Lördagen den 27 maj inviger vi Moving on – röster från barn på flykt, se invigningsprogrammet nedan. Veckan efter invigningen har vi också flera programpunkter att erbjuda, mer information om detta kommer snart!

Invigning av Moving on – röster från barn på flykt

Välkommen att vara med och inviga Moving on – röster från barn på flykt, en digital utställning i det offentliga rummet i Malmö, Lund och Kristianstad. Vi inviger med start kl 10 i Malmö, kl 12 i Lund och kl 15 i Kristianstad!

Invigningsprogram:

MALMÖ:

Inne på Malmö Centralstation:

Kl 10.00 Invigningstal och musik med Kvitka Sniv, en nybildad musiktrio från Malmö/Lund som framför traditionella ukrainska sånger i modern tappning. Kvitka Sniv betyder ”drömmarnas blomma”.

Kl 10.15–10.30 Communityteater med Teater InterAkt, med några av de ukrainska barn och ungdomar som har intervjuats för utställningen. Upplev hur deras berättelser blir levande i rummet.

På Skeppsbron intill Malmö C:

Kl 10.30–13.30 Skatesession och prova på med Skate Nation – ställs in om vädret blir för dåligt. Skate Nation är ett initiativ för att välkomna och integrera nyanlända och ensamkommande in i samhället med hjälp av skateboard. Medverkande från Skate Nation Stockholm och Skate Nation Eslöv.

—–

LUND:

På Stortorget (vid dåligt väder inne i Stadshallen):

Kl 12.00 Invigningstal och musik med Kvitka Sniv, en nybildad musiktrio från Malmö/Lund som framför traditionella ukrainska sånger i modern tappning. Kvitka Sniv betyder ”drömmarnas blomma”.

Kl 12.15–12.30 Communityteater med Teater InterAkt, med några av de ukrainska barn och ungdomar som har intervjuats för utställningen. Upplev hur deras berättelser blir levande i rummet.

Inne i Stadshallen:

Kl 12.45–13.15 På Stadshallen finns en av många ”ingångar” till den digitala utställningen. Mingla med personer som jobbat med utställningen och ukrainska barn som blivit intervjuade. Stanna till, scanna en QR-kod och överraskas av hur barnteckningar börjar leva och berättar om krig och fred, hemland och nytt hem. Allt ur barnens perspektiv. Ta del av intervjuer med ukrainska barn som talar om sin vardag eller om ett viktigt personligt föremål de tagit med sig under flykten.

—–

KRISTIANSTAD:

Inne på Regionmuseet Skåne (i lokalen Minnesluckan):

Kl 15.00 Invigningstal och musik med Kvitka Sniv, en nybildad musiktrio från Malmö/Lund som framför traditionella ukrainska sånger i modern tappning. Kvitka Sniv betyder ”drömmarnas blomma”.

Kl 15.15–15.30 Communityteater med Teater InterAkt, med några av de ukrainska barn och ungdomar som har intervjuats för utställningen. Upplev hur deras berättelser blir levande i rummet.

På Regionmuseet Skånes utegård (vid dåligt väder i museets verkstad):

Kl 14.00–16.00 Workshop med konstnären Limpo Rocha, som skapat den illustration som blivit utställningens visuella identitet (flickan i båten, se nedan).  Max 20 deltagare, en del av platserna är reserverade för ukrainska barn. OBS! Föranmälan krävs, mejla [email protected] och invänta svar om plats.

PROGRAM 28 MAJ TILL 4 JUNI

Foto: Jacob Nilsson

Communityteater: Hope med Teater InterAkt

Vem är den viktigaste personen i ditt liv? Vad drömmer du om? Vad är du rädd för? Har du någon superkraft? Om du fick önska dig vad du ville, vad skulle det vara? Kom och se föreställningen Hope, av och med ungdomar från Ukraina och Sverige. Ett scenkonstverk om drömmar, flykt, hopp, sorg och framtidstro.

I en kort och intensiv process har en grupp ukrainska och svenska ungdomar arbetat tillsammans med Teater InterAkt för att skapa ett mini-scenkonstverk på 30 min till utställningen Moving on. I processen har ungdomarna skrivit texter och tagit fram sceniskt material som möter, kommenterar och levandegör utställningens Moving on´s teman, och framför allt dess videointervjuer med andra ukrainska barn och ungdomar om krig, fred, vänner, superhjältar och mycket mer.

Möt ungdomarna i ett bildrikt och interaktivt scenkonstverk som fångar känslor och tankar kring att behöva lämna allt och tvingas in i en ny verklighet. Kan vi skapa rum för drömmar om framtiden tillsammans?

Föreställningar:

Lördag 28 maj kl 14.00, 15.00 och 16.00 på Kulturen i Lund.
I trädgårdsrummet intill entrén. Fri entré till föreställningen.

Onsdag 31 maj kl 18.00 och 19.00, inne på Malmö Centralstation.

Lördag 3 juni kl 12.00 och 13.00 på Kulturen i Lund.
I trädgårdsrummet intill entrén. Fri entré till föreställningen.

Lördag 3 juni kl 15.00 och 16.00 inne på Malmö Centralstation.

Söndag 4 juni kl 12.00, 14.00 och 15.00 på Regionmuseet Skåne.
 I lokalen Minnesluckan. Fri entré till museet.

(Delar av föreställningen spelas också på teaterfestivalen Stranger Space på Bastionen i Malmö torsdagen den 1 juni.)

Fika Fusion på Malmö universitet

En debatt om barnens villkor i påtvingad migration, livsberättande och kulturproduktion i det offentliga rummet.

Välkomna på ett samtal som tar avstamp i utställningen Moving on – röster från barn på flykt, en digital utställning i det offentliga rummet. Det finns ”ingångar” till utställningen på flera platser i Malmö, Lund och Kristianstad, bland annat på Malmö universitet.

I samband med utställningen bjuder Malmö universitet in till ett samtal mellan forskare, initiativtagare och projektledare Dragan Nikolic från Kulturen i Lund och  professor Maja Povrzanovic Frykman och postdoktor Jacob Lind, som båda forskar inom Internationell migration och etniska relationer vid Malmö universitet. Vi får höra aktuella perspektiv från migrationsforskningen på hur man kan förstå barns berättelser om migration och hur deras upplevelser kan gestaltas.

Samtalet hålls på engelska och modereras av Sara Bjärstorp, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation och ansvarig för att utveckla Malmö universitets kultursamverkan.

Läs mer om evenemanget i Malmö universitets kalendarium