Program

Workshop: Sticka en socka med Moa Sundström

Foto: Moa Sundström.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 15 januari 11:00 – 15:00

Sticka en socka på ett förenklat sätt. Workshop-ledare är Moa Sundström. Du tar med dig eget garn och rundstickor.

Moa har utformat en lättstickad ”bas-socka”, eftersom hon många gånger fått höra att sockor är lite knepiga att sticka. Du får lära dig sticka häl och tå på ett sätt som är lätt att förstå. Du får också lära dig att binda garnet för att undvika långa trådar (flotteringar) på baksidan, när du stickar med mer än en färg. Du får en stickbeskrivning som är lätt att följa, med foton som visar steg för steg. Den får du sedan ta med dig hem.

Vilken socka vill du sticka?

Foto: Moa Sundström.

Enklare socka med randigt skaft
Du kan välja att sticka en socka med randigt skaft.  Använd vilka färger du vill, gärna restgarner av ull eller 80 % ull och 20 % nylon.

 

 

 

 

 

Strumpor från Borrby i Skåne, ur Kulturens samlingar. Skänkta till museet 1904. Foto: Kulturen

Socka med stjärnmönster
Du kan också välja att sticka en socka med stjärnmönster, med inspiration från en socka från Kulturens samlingar, se bilden nedan. Den är stickad i Borrby i Skåne och skänktes till museet 1904. Moa har gjort ett mönster till en förenklad variant av denna socka.

Ta med stickor och garn!

Du tar själv med dig garn och stickor.  Vi stickar på rundssticka 2,5 mm, längd 80 cm. Det är viktigt att stickan har en bra spets, bra övergång mellan sticka och kabel, samt att stickan har en mjuk och böjbar kabel.

Garnet ska vara tvåtrådigt, och du behöver ha nystat det i förväg. Nysta garnet så att båda ändarna kan nås, se bild nedan.

Nystat garn. Foto: Moa Sundström.

Du kan använda garn med 80% ull och 20% nylon. Du kan också använda garn i 100 % ull, t. ex. ullgarnet Järbo från Svensk hemslöjd (svenskhemslojd.com). Om du väljer 100% ull lär Moa ut hur du förstärker hälen genom att sticka med lintråd 50/2 som vaxas, eller björntråd.  Moa tar med förstärkningsgarnet.

Till socka med randigt skaft behöver du 100 gram garn totalt, i valfria färger.

Till socka med stjärnmönster behöver du köpa 100 gram av rött garn och 100 g av vitt garn.

Om Moa Sundström

Moa Sundström

Moa Sundström har stickutbildning från Handarbetets Vänner och Sätergläntan. Hon har bland annat lett ett stickcafé med stickning som rehabilitering och integration på Nordiska museet och tidigare i Bröstcancerföreningens regi. Moa har också designat en socka som stick-kitt till Nordiska museets museibutik.

Förköp biljett

Begränsat antal platser, max 12 personer, förköp biljetter här nedan. Biljetterna släpps 1 november.

Pris: 350 kr. Entré till museet ingår i biljetten!

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till en timme före programstart. Om programmet inte är fullbokat kan biljetter därefter köpas i entrén på Kulturen i Lund.

Biljetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Vuxen stickworkshop
350 kr
12 tillgängliga