Program

Utomhusteater med Teater Theatron ”Sjopalovich resande teatersällskap”

Zeljko Santrac och Suzanna Santrac. Foto: Sascha Kajic.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
söndag 24 juli 18:30 – 21:00

Välkommen på utomhusteater med Teater Theatron!

Det är 1941 och Sjopalovich resande teatersällskap kommer till en by i forna Jugoslavien för att spela teater. Byn är under ockupation av de tyska styrkorna och lever under tydliga restriktioner och det är långtifrån uppskattat med teaterbesöket. Det är rent av opassande och skamligt! Sällskapet har tillstånd för att spela en tysk pjäs, men byns invånare är tydliga med vad de tycker om teaterspektaklet. Snart går konflikten helt över styr.

De fyra skådespelarna, medborgarna i den ockuperade staden, naziockupanter, samarbetsmän, bödlar och offer… Alla befinner de sig i en och samma verklighet, men de förstår den olika.

När är det tid för teater och när är det inte det? Det är en av många frågor som pjäsen ställer. Å ena sidan har vi elände, banalitet, hat, ondska, grymhet… Å andra sidan teater, skönhet, konst, tro, utopi… Men var går egentligen gränsen mellan livet och teatern? Finns den gränsen överhuvudtaget?

Teater Theatrons tolkning av Ljubomir Simovic klassiska pjäs Sjopalovich resande teatersällskap har beskrivits som en “fartfylld föreställning om livet i dödens skugga”.

Teater Theatron fortsätter, tillsammans med nio skådespelare, att undersöka migration och identitet. Nu i en aldrig förut spelad pjäs i Norden av Ljubomir Simovic. Med urpremiär i Sverige och en helt ny översättning tar Theatron sig an en humoristisk, dråplig och högdramatisk berättelse som berättas utomhus på Kulturen i sommar!

Speltid: 150 min inklusive paus.

Målgrupp: Från 15 år.

På scen: Hans Brorson, Astrid Drettner, Filip Fransson, Karin Kickan Holmberg, Peter Jankert, Suzanna Santrac, Zeljko Santrac, Valia Sapouna, Hanna K Schmitz & Maja Thoresen.

Regissör: Tomas Lindström
Scenograf & kostymör: Annika Carlsson
Översättare: Jan Mark & Slavica Milosavljevic
Konstnärliga ledare: Suzanna Santrac & Zeljko Santrac
Producent: Oliver Lindman

Med stöd från Statens Kulturråd & Malmö stad och Konstnärsnämnden.

Förköp biljett

Förköp biljett via Kulturcentralen. Biljetterna släpps under maj månad.