Program

Teaterföreställning: Syndernas Lund

Sommarteater i parken. Illustration: Sofia Kockum.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 13 augusti 13:00 – 13:45

Följ med på en teatralisk rundvandring på Kulturen i Lund. Som publik reser ni med till den 7 september 1829 och blir vittnen till en spännande mordutredning. På Adelgatan utanför rektor Otto Lindfors hus möter vi akademinattvakten som precis hittat en student liggandes död på trappen. Vad var det som hände den natten? Hur gick rättegången till? Och vad blev konsekvenserna av ett sådant illdåd? Det och mycket mer i den cirka 45 minuters långa föreställningen Syndernas Lund.

Teatergruppen Proppen tar med oss på en resa genom 1820-talets Lund, bland studenters liv och bildande. Vår resa tar sin början inne på Kulturen, i skolträdgården bakom Vita huset, där vi möter studenter, professorer och lundabor. Därefter möter vi akademinattvakten som precis hittat en student liggandes död.

Studenten Blomdahl blir väckt av knackningar på ytterdörren till hans rum på studentkasernen, på hörnet av Adelgatan och Sankt Annegatan. Nyvaken och blodig blir han konfronterad av Johanna Östgren, som då och då tvättar för studenterna och kände igen tyget på den mördade studenten Andreas Emanuel Landéns kropp. Blomdahl uppger att hans dystra blodiga utstyrsel är resultatet av frekvent återkommande näsblod och påstår sig vara oskyldig.

Idag nästan 200 år senare vet vi fortfarande inte riktigt vad som hände den ödesdigra kvällen då Landén förlorade livet. Vi får ta del av olika narrativ när vi försöker förstå Blomdahls motiv.

Rättegången utfördes här i Lund av Universitets styrelse och domen blev avrättning. Det låg på universitetet att anordna avrättningen, ett uppdrag som vanligtvis inte tillhörde akademins gebit. Ur tragiska öden kom det ljusare tider och idag skuggas huset där det hände, Locus Peccatorum – Syndernas hus – av AF borgens höga stolta torn. En borg byggd av Akademiska Föreningen i syfte att upprätthålla sämja bland studenterna. Få mord har fått så långtgående konsekvenser som just mordet på Andreas Emanuel Landén.

Detta och mer får vi ta del av i den dramatiserade rundvandringen på Kulturen i Lund. Föreställningen är cirka 45 minuter lång. Samling på baksidan av Vita huset (entréhuset), där det finns en skylt som visar samlingsplatsen.

Om teatergruppen Proppen: 
Författad, producerad och regisserad av fil.kand i historia Pontus Weibull Moberger och Gentlemannapellejönsen Axel Willman. Skådespelare Hanna Wånge, Alice Ribbenvik, Agnes Garvell och Martin Persson.

Målgrupp: Vuxna, samt barn från 8 år i vuxnas sällskap. Begränsat antal biljetter, 40 platser/föreställning. Entré till museet ingår i biljettpriset! 

Förköp biljett

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till en timme före programstart. Om programmet inte är fullbokat kan biljetter därefter köpas i entrén på Kulturen i Lund.

Välj biljettyp och antal biljetter och klicka sedan på ”Lägg i varukorgen” så kommer du vidare till kassan. Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort eller studentkort i entrén om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller ej vid förköp till detta evenemang.

Biljetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Vuxen
130 kr
40 tillgängliga
Pensionär
100 kr
40 tillgängliga
Student
65 kr
40 tillgängliga
Fri entré
För Kulturens medlemmar, ledsagare, skolpersonal, om du har fribiljett samt besökare 0–18 år.
0 kr
40 tillgängliga