Program

Nordenstedska seminariet: Mellan Gamla Stan och Södermalm – 1000 år vid Söderström i Stockholm

KM 93501.533
Ur Kulturens samlingar, KM 93501.533. Stockholm, vy över Centralbron och Gamla Stan med bland annat Riddarholmskyrkan i mitten. 1900-tal.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 17 november 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag! Fri entré från kl 17.45!

I samband med att Slussen i Stockholm byggs om pågår det sedan 2013   arkeologiska undersökningar som omfattar den södra delen av Gamla Stan, den norra delen av Södermalm och området däremellan. Sammanlagt berörs cirka 50 000 kvadratmeter. I föreläsningen berättar arkeolog Jan Kockum, en av projektledarna, om några av alla de arkeologiska resultaten från undersökningarna samt om de logistiska utmaningarna som det innebär att arbeta parallellt med rivnings- och byggnationsarbete.

Jan Kockum är doktorand i historisk arkeologi och har tidigare bland annat arbetat som arkeolog på Kulturen och Regionmuseet Kristianstad. Idag är han projektledare på Arkeologikonsult och är engagerad i arkeologiska undersökningar i samband med ombyggnaden av Slussen.

I Auditoriet. Ingen förbokning. Fri entré till föredraget från kl 17.45. 

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för garanterad plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!