Program

Nordenstedtska seminariet: Sverige – världsbäst på fika

Kaffe i trädgården hos Maurtiz och Albertina Malmqvist i Håstenslöv, Skåne. Foto ur Kulturens samlingar.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 13 oktober 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag! Fri entré från kl 17.45!

Ordet fika innefattar idag så mycket mer än bara exempelvis ”kaffe med tilltugg”. På Wikipedia kan man hitta den storstilade förklaringen att det gäller ”en svensk samhällsinstitution som innebär mellanmänskligt umgänge i kombination med intagandet av exempelvis kaffe och kaka”. Kanske är detta att ta i. Räcker det inte med att kalla fika för en social aktivitet? Men vilken benämning man än väljer så framkallas frågor. Vad innebär det att fika? Varför fikar man? Vem fikar man med? Hur gör man? Vilka samtalsämnen är typiska? Är jobbfikat samma sak som vänfikat? Finns det speciella regler? Vad menar vi när vi säger ”Ska vi ta en fika”?

Viveka Adelswärd är professor emerita i kommunikation vid Linköpings universitet. Hon medverkade under många år i Språkspalten i Svenska Dagbladet och skrev krönikor i Östgöta Correspondenten. Hon har tidigare skrivit både vetenskapligt och underfundigt om människors samtal med varandra.

I Auditoriet. Ingen förbokning. Fri entré till föredraget från kl 17.45. 

Om Nordenstedtska seminariet: 
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för garanterad plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!