Program

Medeltida bågskytte – i krig, kultur och samhälle med Henrik Arnstad

The Battle of Agincourt, 15th-century miniature, Enguerrand de Monstrelet.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 4 mars 14:00 – 15:00

Välkommen på föredrag!

Under tretusen år – om inte längre – var bågskytte en central del av mänsklig krigföring både till lands och till sjöss. Faktum är att Europas första krigiska sammandrabbning, bronsåldersslaget vid Tollense (cirka 1200 f Kr), förefaller ha vunnits av bågskyttekrigare.

Världens mest kända bågskytt förblir den medeltida engelske nationalhjälten Robin Hood, vars muntra kumpaner var beväpnade med den fruktade engelska långbågen, kallad ”medeltidens supervapen”. Idag ser svenskarna oftast Robin Hood i Karl-Bertil Jonssons snälla gestalt på julafton. Men vissa militärhistoriker hävdar att de dödliga engelska bönderna – beväpnade med sina långbågar – innebar dödsstöten för riddarväsendet, feodalismen och medeltiden. Sant eller inte – bågskytte har haft en enorm inverkan på hela det mänskliga samhället under tretusen år. Politiskt, kulturellt, socialt och genushistoriskt.

Men hur gick det till när ett maskulint krigsvapen blev kvinnornas beväpning? Vilken betydelse har Robin Hood haft, från sin tillkomst cirka 1300 fram till idag? Vad är egentligen en engelsk långbåge – och varför var den så effektiv? Vad har pilbågen betytt för krigföring, samhälle och människor under tretusen år?

Henrik Arnstad berättar om detta – och mycket mer – samt visar och demonstrerar hur medeltida bågskytte gick till med långbåge, pilar och övrig utrustning. Henrik är historiker, långbågeskytt och grundare av det kulturhistoriska bågskyttesällskapet Sagittarii Holmiae.

I Auditoriet. Max 150 platser. Rekommenderas från 12 år.

Robin Hood in Greenwood stood.

Biljettpriser

Vuxna 120 kr. Kulturens medlemmar, pensionärer, studenter och barn (rek från 12 år) 90 kr. Entréavgift till museet ingår i biljettpriset.

Förköp biljett

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till en timme före programstart. Om programmet inte är fullbokat kan biljetter därefter köpas i entrén på Kulturen i Lund.

Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort eller studentkort i entrén, om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller inte vid förköp till evenemang.

Välj biljettyp och antal biljetter och klicka sedan på ”Lägg i varukorgen” så kommer du vidare till kassan.

Observera att ångerrätten inte gäller för biljett till evenemang. Det innebär att vi inte har möjlighet att göra en återbetalning om du ångrar ditt köp eller inte har möjlighet att gå på evenemanget.

Biljetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Vuxen
120 kr
149 tillgängliga
Pensionär
90 kr
149 tillgängliga
Student
90 kr
149 tillgängliga
Kulturens medlemmar
90 kr
149 tillgängliga
Barn och unga 12–18 år
90 kr
149 tillgängliga