Program

Kurs i lieslåtter på Kulturens Östarp

Kurs i lieslåtter på Kulturens Östarp 2019. Foto: Per Larsson, Kulturen
Kulturens Östarp – Gamla Lundavägen 2481-79, 275 62 Blentarp
lördag 24 juli 09:30 – 15:00

Nu har du chansen att lära dig slå med lie, och att knacka och slipa liebladet på rätt sätt. Kursledare är Mats Rosengren – "LieMats" – och platsen är Kulturens Östarp.

Enligt Mats Rosengren har vi traditionellt slipat våra lieblad i Skandinavien, men i övriga delar av världen har de annorlunda blad som ska knackas vassa. Det är dessa ”knackeblad” som huvudsakligen säljs i Sverige idag, men utan att säljare och köpare vet om det!

På den här kursen på Kulturens Östarp får du inte bara lära dig att slå med lie; du får också lära dig hur man knackar fram eggen, justerar och anpassar lien till var användares kropp. På kursen går vi även genom grunderna i hur du slipar en traditionell sliplie.

Under rådande Coronapandemi är kursen planerad så att deltagarna och kursledaren kan hålla avstånd för att undvika smittspridning. Redskap som används tvättas kontinuerligt för att förhindra kontaktsmitta.

Samma kurs arrangeras också 25 juli

Kursavgift: 550 kr

Anmälan och frågor: Mejla kurs@kulturen.com eller ring Per Larsson på telefonnummer 046-35 04 18. Antalet deltagare är begränsat. Deltagare som sköter eller vill sköta ängsmark på jordbruksfastighet har förtur till hälften av platserna.

Arrangörer: Kursen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne och Kulturen, och är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne.

Plats: Friluftsmuseet Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79 i  Blentarp.

Praktiskt och bra att veta om dagen

Redskap finns att tillgå. Har du egen lie kan du ta med den och få råd om vad du kan göra för att kunna använda den.

Deltagarna står själva för mat och kaffe. Östarps Gästgivaregård har öppet kl 11–16 på kursdagen, om du inte vill ta med matsäck.

Vi kommer att vara ute så tänk: kläder efter väder

Den 1 augusti är det Slåtterdag på Kulturens Östarp dit alla är välkomna att öva vidare eller titta på.