Program

Kurs i lieslåtter på Kulturens Östarp

Slåtterdag på Kulturens Östarp. Foto: Bo Herbst.
Kulturens Östarp – Gamla Lundavägen 2481-79, 275 62 Blentarp
lördag 22 juli 09:30 – 15:00

Nu har du chansen att lära dig slå med lie och att knacka och slipa liebladet på rätt sätt. Kursledare är Mats Rosengren – "LieMats" – och platsen är Kulturens Östarp.

Enligt Mats Rosengren har vi traditionellt slipat våra lieblad i Skandinavien, men i övriga delar av världen har de annorlunda blad som ska knackas vassa. Det är dessa ”knackeblad” som huvudsakligen säljs i Sverige idag, men utan att säljare och köpare vet om det!

På den här kursen på Kulturens Östarp får du inte bara lära dig att slå med lie; du får också lära dig hur man knackar fram eggen, justerar och anpassar lien till var användares kropp. På kursen går vi även genom grunderna i hur du slipar en traditionell sliplie.

Samma kurs arrangeras också 23 juli.

Kursvgift: 580 kr. Efter anmälan och bekräftelse av plats på kursen kan kursavgiften betalas via SWISH till nummer 1234963872, uppge namn och ”liekurs” i meddelandefältet.

Anmälan och frågor: Mejla [email protected] eller ring Per Larsson på Kulturen, telefonnummer 046-35 04 00. Antalet deltagare är begränsat. Deltagare som sköter eller vill sköta ängsmark på jordbruksfastighet har förtur till hälften av platserna.

Arrangörer: Kursen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne och Kulturen, och är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne.

Plats: Friluftsmuseet Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79 i  Blentarp.

Praktiskt och bra att veta om dagen

Redskap finns att tillgå. Har du egen lie kan du ta med den och få råd om vad du kan göra för att kunna använda den.

Deltagarna står själva för matsäck.

Vi kommer att vara ute så tänk: kläder efter väder.

Den 30 juli är det Slåtterdag på Kulturens Östarp dit alla är välkomna att öva vidare eller titta på.