Program

Kulturens medeltidsmiljöer – då och nu

Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 12 september 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.

Under 1800-talet växte fascinationen för medeltiden, en strömning som påverkade litteratur, konst och arkitektur. I samband med den ”stora kloakgrävningen” på 1890-talet började Kulturen att samla in fornfynd. Det blev nu uppenbart att Lunds kulturlager var en verklig skattkammare och de påträffade föremålen kom snabbt att exponeras i museets utställningar. Men för dåvarande museichef Georg Karlin uttrycktes intresset för medeltiden även i Kulturens friluftsmuseum. Sedan hans tid har miljöerna förändrats men också synen på medeltiden. Just nu pågår ett arbete med att utveckla de medeltida miljöerna i friluftsmuseet och vitalisera kunskapen om dem. Under kvällens föreläsning får vi veta mer om allt detta.

Kvällens föreläsare Gunilla Gardelin är fil. lic. i Historisk arkeologi vid Lunds universitet och är verksam på Kulturen. Hon har tidigare arbetat med att förnya Kulturens utställning Metropolis – Lund och medeltiden och är bland annat författare till boken Kyrkornas Lund.

Gunilla Gardelin.

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!