Program

Förintelsens minnesdag

Fångdräkter från koncentrationslägret Ravensbrück. Foto Viveca Ohlsson, Kulturen
Fångdräkter från koncentrationslägret Ravensbrück. Foto Viveca Ohlsson, Kulturen
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 27 januari 14:00 – 16:00

Varje år uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag med ett arrangemang med fri entré. I år blir det föredrag med författaren Oline Stig, i samarbete med Författarcentrum Syd. Du kan också besöka utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.

Litterära spår – till minne av Förintelsen. Samtal med författaren Oline Stig.

Oline Stigs senaste roman Drøbak 1947 (Bakhåll förlag, 2023) gestaltar den komplicerade verkligheten bakom medlöperi, något som Oline Stigs egen farmor och farfar gjorde sig skyldiga till under den tyska ockupationen av Norge. Frågor som varför och vad gör vi sedan belyser teman som vi i allra högsta grad också idag behöver tala om för att inte bara minnas förintelsen utan också hindra att historien upprepar sig. Hur hanterar vi avslöjanden om att det kan ha funnits nazisympatisörer i våra egna familjer? Även om romanen är fiktiv bygger den på författarens personliga forskning och arkivdokument rörande andra världskriget och tiden efter, liksom hennes erfarenhet av tabun och vad tystnad kan göra med oss. Oline Stig i ett samtal med författaren Karin Salmson. Föredraget är cirka en timme långt.

Utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück är öppen. Kulturens personal finns på plats från kl 14.45 och kan svara på frågor.

I Auditoriet, på andra våningen i Vita huset (entréhuset).

Fri entré till arrangemanget från kl 13.30!