Program

Förintelsens minnesdag

Fångdräkter från koncentrationslägret Ravensbrück. Foto Viveca Ohlsson, Kulturen
Fångdräkter från koncentrationslägret Ravensbrück. Foto Viveca Ohlsson, Kulturen
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 27 januari 14:00 – 15:00

Varje år uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag med ett arrangemang med fri entré. I år blir det föredrag med Maria Karlsson, forskare och filosofie doktor i historia vid Lunds universitet. Du kan också se utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück. Fri entré till arrangemanget, men förbokning av plats pga coronarestriktioner.

Vad, om något, kan vi lära oss av förintelsen? Med utgångspunkt i ny forskning kommer Maria Karlsson att tala om när och hur vi började tala om de nazistiska illdåden i termer av lärdomar och insikter. I vilka sammanhang har lärdomar formulerats, och av vem? Kan man skilja mellan politiska, religiösa och personliga lärdomar och hur har dessa förändrats sedan andra världskrigets slut? Maria kommer också att tala om Sveriges roll och relation till förintelsens skiftande lärdomar.

Om Maria Karlsson:  
Maria Karlsson är forskare och filosofie doktor i historia vid Lunds universitet. Hon disputerade 2015 med avhandlingen Cultures of Denial, om sentida förnekelse av förintelsen och folkmordet på armenierna, och har precis avslutat ett projekt om förintelsens lärdomar finansierat av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Du kan också se utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.

Lokal: Auditoriet, andra våningen i Vita huset (entréhuset)
Biljett: Det är fri entré till arrangemanget, men vi i tar in max 50 personer i lokalen pga coronarestriktioner. Förboka plats nedan. Förboka plats

Förboka plats

Begränsat antal platser, max 50 personer. Förboka plats nedan. Förbokning av biljetter via webben kan göras fram till en timme före programstart. Om programmet inte blir fullbokat kan du boka plats i entrén.

Biljetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Förintelsens minnesdag
Förbokning
0 kr
39 tillgängliga