Program

Det öländska järnålderssamhället

Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 24 oktober 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.

Upptäck det öländska järnålderssamhället genom en fascinerande resa tillbaka i tiden. I denna föreläsning kommer vi att dyka djupt ner i den rika mängden av bevarade bebyggelselämningar på Öland, som hus, gårdar och byar från romersk järnålder till början av vendeltiden. Vi utforskar hur dessa byggnader berättar historien om de människor som levde där, deras vardag och samhällsstruktur. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt de imponerande fornborgarna, som inte bara fungerade som skydd utan också som vitala centralplatser. Vi undersöker deras strategiska placering och betydelse för den samtida jordbruksbebyggelsen, och hur de speglade makt och inflytande i järnålderssamhället.

Kvällens föreläsare Jan-Henrik Fallgren är docent i arkeologi vid Uppsala universitet. Har varit verksam även vid University of Aberdeen och ingår nu i projektet Crise, Conflict and Climate – Stockholms universitet, Kalmar Läns Museum.

Jan-Henrik Fallgren
Jan-Henrik Fallgren

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!