Program

1920-talet som nuets spegelbild

Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 10 oktober 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.

1920-talet blir ofta en transportsträcka mellan första världskrigets efterspel och andra världskrigets förspel. Ambitionen med vår föreläsning är att ändra på detta synsätt. Visserligen vilar det stora krigets skugga ännu över decenniet, särskilt dess första hälft, men årtiondet är också tröskeln till det nya och moderna, med amerikanisering, fredsdrömmar, bilism, frigjordhet, populärkultur och mycket annat. Det är ett 20-tal som vi ett århundrade senare med fördel kan spegla oss i.

Kvällens föreläsare Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon är professorer emeritus på Lunds universitet och forskar om samtidshistoria.

Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon.

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!