Program

Föredrag: Hildur och sanningen

Detalj från omslaget till boken "Sökandet efter Hildur och sanningen" av Eva Kjerström Sjölin.
Detalj från omslaget till boken "Sökandet efter Hildur och sanningen" av Eva Kjerström Sjölin.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
onsdag 27 november 18:30 – 19:15

Kulturhistorikern och författaren Eva Kjerström Sjölin berättar och samtalar om Hildur Sandberg, en av de första kvinnliga studenterna i Lund.

Kulturhistoriker och författaren Eva Kjerström Sjölin berättar och samtalar om Hildur Sandberg, ”Lejoninnan från Lund”, utifrån sin bok Sökandet efter Hildur och sanningen.

Eva Kjerström Sjölin fick tidigare i år Lengertz Litteraturpris för boken om Hildur Sandberg.

Eva Kjerström Sjölin presenterar sig själv och boken så här:
”Hildur Sandberg är känd som en av de första kvinnliga studenterna i Lund. Hon var fast besluten att ta plats som kvinna i ett samhälle som dominerades av männen. Hon engagerade sig politiskt som radikal socialdemokrat med stor medkänsla för de svagaste i samhället.

Som stor beundrare av Ellen Key och hennes idéer om kärlek hade hon modet att också leva efter sin övertygelse. Hennes och Adolfs kärlekshistoria är central i berättelsen. Hennes tidiga död 1904, endast 23 år gammal, sände chockvågor genom det akademiska Lund och gav upphov till många rykten. Vad var falskt? Vad var sant?

Genom arkivens bevarade dokument, föremål, berättelser, intervjuer och egna minnen har sökandet efter Hildur och hennes historia samtidigt blivit en resa i min egen historia.

Jag är kulturhistoriker och etnolog. Jag har verkat som antikvarie och utställningsproducent vid Kulturen i decennier, ansvarig för bland annat konst och konsthantverk. Med utställningen ”Världen på Kulturen” avslutade jag mitt arbete på Kulturen 2015.

Boken Sökandet efter Hildur och sanningen innebär för mig ett nytt steg, Som fri författare har jag utforskat den svenska kvinnohistorien och gjort en resa i det tidiga 1900-talet. Hildurs kvinnokamp för frihet är relevant än idag.”

I Hornsbergssalen. Ingen förbokning, ingår i entréavgiften.

16 september-30 april har vi öppet till kl 20 varje onsdag. Då kan du besöka alla hus och utställningar på södra området (under sport-, påsk- och höstlov är hela museet öppet till kl 20 på onsdagar).