Program

Föredrag: Gåtfulla Skåne

Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
onsdag 2 oktober 18:30 – 19:15

Om heliga källor, galgbackar, runstenar, skeppssättningar, försvunna byar, snapphanemassgravar och mycket annat. Föredrag med Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt.

Härom året gav Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt ut guideboken Gåtfulla Skåne – en guide till mystiska och mytomspunna platser och i år kom Caroline Alesmark med uppföljaren Trollskog och älvdans i Skåne – vandra till gåtfulla platser.

Bakgrunden till böckerna är att författarna ville lyfta fram att det finns så väldigt mycket mer kulturhistoriskt spännande i den skånska naturen förutom klassikerna Ales stenar, Havängsdösen och Kiviksgraven.

I föredraget berättar de om heliga källor, galgbackar, runstenar, skeppssättningar, försvunna byar, snapphanemassgravar och mycket annat. Tyngdpunkt ligger på det som inte är så välkänt, och gärna platser där stämningen är tät.

Caroline Alesmark är från Rörum och Polgara Järnefelt är bosatt i Sankt Olof. Caroline Alesmark har tidigare skrivit flera guideböcker om bland annat Skåneleden, i sommar har hon rekognoscerat för en cykelbok och en dagsvandringsbok. Polgara Järnefelt har arbetat med naturlig hälsa, men har även fullt upp med tre små söner. Just nu har de precis börjat planera för en tredje Gåtfulla Skåne.

I Auditoriet. Ingen förbokning, ingår i entréavgiften.

16 september-30 april har vi öppet till kl 20.00 varje onsdag. Då kan du besöka alla hus och utställningar på södra området (under sport-, påsk- och höstlov är hela museet öppet till kl 20 på onsdagar).