Program

Föredrag: Fotografins kvinnor – en dold historia

Tre kvinnor. Foto: Ida Ekelund.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
onsdag 13 november 18:30 – 19:15

Välkommen på ett föredrag om fotografins framväxt sedan 1840-talet, yrkesroller och kvinnans ställning under de första hundra åren!

En kvinna bakom ateljékameran var en vanlig syn för många generationer svenskar. På många orter och i mindre städer dominerade kvinnor den fotografiska branschen. Trots det har de fått en undanskymd plats i fotohistorien. I dag är situationen annorlunda – allt fler kvinnor lyfts fram och en dold historia börjar bli synlig. Fotohistoriker Björn Axel Johansson berättar om fotografins framväxt sedan 1840-talet, yrkesroller och kvinnans ställning under de första hundra åren.

Fotohistoriker Björn Axel Johansson har bl a publicerat De första fotograferna (Historiska Media, 2005), Stora boken om familjebilder (Historiska Media, 2010), Resan till Egypten /Drottning Victorias fotografiska liv (Atlantis, 2012) och Att se världen/Svensk fotografi under 175 år (Tekniska museet, 2017).

I Auditoriet. Ingen förbokning, ingår i entréavgiften.

16 september-30 april har vi öppet till kl 20.00 varje onsdag. Då kan du besöka alla hus och utställningar på södra området (under sport-, påsk- och höstlov är hela museet öppet till kl 20 på onsdagar).