Program

Filmvisning: Melting souls

Från filmen "Melting Souls", François-Xavier Destors (France 2017)
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
onsdag 24 april 17:30 – 19:30

Vi visar Melting souls, vinnare ArchFilmLund Prize 2018. Den berättar om den arktiska staden Norilsks historia och om dess invånares kamp för att överleva vardagen, präglad av ett omänskligt klimat och en förgiftad miljö.

Den arktiska staden Norilsk borde vara en omöjlig plats att leva på. Vintern varar här i nio månader och temperaturen faller ned till -60°C. Den första världsomspännande producenten av koppar och nickel, Norilsk Nickel, dominerar staden sedan den uppstod ur askan efter ett av Sovjetunionens värsta gulagläger.

Över 180 000 människor lyckas uthärda i den här från omvärlden helt isolerade staden. Filmen berättar om stadens historia och om dess invånares kamp för att överleva vardagen, präglad av ett omänskligt klimat och en förgiftad miljö, samtidigt som alla letar efter en väg ut. Ett starkt poetiskt porträtt av en stad som en central karaktär och av människor som mot alla odds skapat sina hem och lever och överlever i denna av världen glömda stad, tack vare drömmar och kärlek.

I youtube-klippet nedan kan du se smakprover ur filmen, och höra regissören berätta om den:

Filmen visas i Auditoriet (andra våningen i Vita huset, entréhuset) i samarbete med ArchFilmLund. Filmen börjar kl 17.30 och avslutas med samtal med professor Annika Bergman Rosamund (Lunds universitet) och mingel.

Ingår i entréavgiften. OBS! Begränsat antal platser, kom gärna i god tid.

Från och med januari 2019 har vi kvällsöppet till kl 20 varje onsdag. Fram till 30 april kan du besöka alla hus och utställningar på södra området och under sommaren är hela museet öppet.