Program

Arkeologidagen på Kulturen i Lund

Arkeologisk utgrävning i kvarteret Sankt Mikael 1906, då man hittar fundamentet till en takryttare från Svartbrödraklostrets kyrka. Takryttaren bar kyrkklockan på taknocken.
Arkeologisk utgrävning i kvarteret Sankt Mikael 1906, då man hittar fundamentet till en takryttare från Svartbrödraklostrets kyrka. Takryttaren bar kyrkklockan på taknocken. Denna gång är det ett annat område av kvarteret som undersöks.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
söndag 25 augusti 13:00 – 14:30

Arkeologidagen, den nationella temadagen för dig som vill upptäcka arkeologins spännande värld i Sverige, arrangeras den sista söndagen i augusti varje år.

Här på Kulturen blir det föredrag om och visning av den pågående arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael i Lund.

Vi börjar med att arkeolog & projektledare Stefan Larsson håller ett föredrag om kyrkostaden Lund och den pågående undersökningen i kvarteret Sankt Mikael, i Auditoriet inne på Kulturen kl 13.00. Därefter kan du följa med Kulturens arkeologer på visning vid undersökningsområdet, som ligger precis intill Kulturen. Vi räknar med att föredrag + visning tar ca 1,5 timme.

Ingår i entréavgiften. Ingen förbokning. 

Kvarteret Sankt Mikael

I maj 2019 påbörjades en stor arkeologisk undersökning i kvarteret Sankt Mikael, precis intill Kulturen i Lund. Kvarteret ligger nära domkyrkan, i ett område där det var tätt med kyrkliga institutioner under medeltiden. Dessutom är undersöknings­platsen en del av det område där Lund började växa fram i slutet av 900-talet.

Den del av kvarteret som nu undersöks ägdes vid reformationen av Dominikankonventet, allmänt kallat Svartbrödraklostret. Det etablerades i Lund redan 1222 och var det första Dominikankonventet i Norden.

Följ arbetet löpande på vår blogg!