Christine Sandal i egensydd 1800-talsklänning i Thomanderska husets matsal.
Christine Sandal i egensydd 1800-talsklänning i Thomanderska husets matsal. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Bli volontär och hjälp oss att fylla husen på Kulturen i Lund med liv under sommaren!

Sommaren 2017 vill vi att Kulturens besökare ska få en extra spännande upplevelse när de stiger in i våra hus. Därför söker vi volontärer som trivs i rampljuset och kan tänka sig vara temporära ”invånare” i utvalda hus runt om i parken. I tidstypiska kläder antar du en roll som du har tänkt ut i samråd med våra pedagoger och spelar den under veckorna 29 och 30.

Intresse för kulturhistoria och teater

Om du har ett stort intresse för kulturhistoria och har lust att utforska dina teatertalanger så kan det här vara den perfekta chansen!

Du kanske är Fru Niklassons dotter eller son? Pappan åkte till Amerika för ett tag sedan och lämnade er ensamma. Det är tufft men mamma, dina syskon och du fortsätter att hålla igång hemmet och samlar ihop småpengar så ni kan få lite mat i magen. Eller kanske är du Fru Andersson som syr eller tvättar tvätt på bakgården till 1930-tals huset?

Pedagogerna Kristina Bakran och Yvonne Andersson som piga och frun i huset i Västra Vrams prästgård från 1700-talet.
Pedagogerna Kristina Bakran och Yvonne Andersson som piga och frun i huset i Västra Vrams prästgård från 1700-talet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Tre veckor

Du kanske är en talangfull musiker, behärskar ett hantverk, eller kanske älskar att berätta sagor… kom gärna med förslag utöver dessa!

Tillsammans med våra pedagoger sätter du ihop ett scenario som du får chans att utforska och leva dig in i under vecka 28. Under vecka 29 och 30 spelar du den roll ni kommit fram till i ”ditt” hus. Vi vill att det blir en inspirerande och social upplevelse för både dig som volontär och för museibesökaren. Vi hoppas kunna placera minst två volontärer i varje hus så att det blir lättare att dramatisera olika händelser.

Uppdraget innebär att:

  • levandegöra historien – både i och runt din tilldelade bostad
  • ge besökarna mer information om den bostad och den historia du valt
  • svara på besökarnas frågor

När och var?

Varje pass varar i 2 timmar, kl 13–15, tisdag till fredag på Kulturen i Lund. Du väljer själv när och hur många pass du har tid med.

Viktiga datum

  • Sista datum för intresseanmälan: måndag 15 maj
  • Informationsmöte: måndag 22 maj kl 15.30–16.30
  • Rundvandring, upplärning och repetition 10–14 juli
  • Bemanning/pass 18–21 juli och 25 juli–28 juli kl 13-15

Är du intresserad? Mejla en kort beskrivning av dig själv, dina tidigare erfarenheter och varför du vill vara med. Du får svar från oss senast den 8 maj. Beroende på hur många ansökningar vi får kan antalet pass komma att begränsas. Du måste ha fyllt 18 år för få jobba som volontär.

Intresseanmälan och eventuella frågor mejlas till programarrangör Therese Bygge: therese.bygge@kulturen.com.

Kulturutvecklare Gunilla Gardelin och intendent Karin Hinfeldt var statister under de lekfulla tidsresorna sommaren 2015, som utspelade sig på 1920-talet. Här sitter de i Örtagården i friluftsmuseet
Kulturutvecklare Gunilla Gardelin och intendent Karin Hinfeldt var statister under de lekfulla tidsresorna sommaren 2015, som utspelade sig på 1920-talet. Här sitter de i Örtagården i friluftsmuseet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen