Öppettider maj-aug: alla dagar kl 10.00 – 17.00

Intendent Anders Jansson i 1800-talskläder utanför Thomanderska gården. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Thomanderska gården

Huset byggdes på Paradisgatan i Lund 1814 för professorn i botanik Carl Adolf Agardh. Fasaden med port vette då ut mot gatan. Innanför porten fanns en gård med uthus och dass, medan trädgården låg längre in på tomten. I gårdslängan finns visthusbod och tvättstuga. Huset är ett typiskt exempel på 1800-talets klassicism, byggt i korsvirke och med en putsad fasad.

Färgsatt med kimrök

Fasaden färgsattes vid den senaste restaureringen med kimrök, ett pigment som ofta användes vid 1800-talets början. Kimrök är kol i finfördelad form eller sot erhållen genom ofullständig förbränning av organiska ämnen. Notera de kalkstrukna keramiska plattorna som dekorerar frontfasad och gaveln, även dessa är tidstypiska från 1800-talets första hälft. Plattor av denna typ tillverkades av Höganäsbolaget.

Familjen Thomanders hem

Gården har fått sitt namn efter professor Johan Henrik Thomander som bodde här 1833-1850. Den var därefter bostad för olika lundafamiljer. Mellan åren 1905 och 1912 var den bostad för sjuksköterskor som gick sin utbildning i Lund. 1925 flyttades den till Kulturen, skänkt av Thomanders dotter Ida Thomander Warholm.

I huset finns en rekonstruktion av Thomanders hem med möbler och föremål som tillhört familjen.

Tyvärr har vi hittat spår av hussvamp i Thomanderska huset, och vi måste tyvärr hålla bottenvåningen stängd en tid framöver. Läs mer om det i vårt blogginlägg

Läs mer:
Thomander och hans familj
Thomanders trädgård