Öppettider maj-aug: alla dagar kl 10.00 – 17.00

Man tittar in i Bosmålatorpet

Bosmålatorpet

Torpet kommer från Bosmåla i Urshult, Småland och är byggt på 1850-talet. Det är byggt helt i trä med låga väggar för att spara på det dyra timret.  Taket är täckt med näver och torv. Om vintrarna blev det väldigt kallt i den dragiga stugan.

Familjen Nicklasson

När torpet flyttades till Kulturen 1924 byggdes det om för att visa hur indelta soldater bodde, men i dag har torpet återställts till samma utseende som det hade när Kulturen köpte det. Efter flera omgångars efterforskningar har vi fått fram en hel del information om den sista familjen som bodde i torpet – Kristina Niklasson och hennes sju barn. Vi vet en hel del om deras livsöden och om hur det såg ut inne i torpet.  Interiören är en rekonstruktion av deras hem vid sekelskiftet 1900.

For till Amerika

Historien om familjen kan man läsa i den lilla boken ”Bosmålatorpet” som finns att köpa i museibutiken. I korthet var det så att Kristina Niklasson blev ensamstående med sina sju barn när hennes make for till Amerika 1888, och sedan aldrig hördes av mer. Kristina lyckades få ihop etthundra kronor och köpte Bosmålatorpet för att slippa få barnen utackorderade. Den äldste sonen dog i TBC samma år som familjen flyttade till Bosmåla.

Familjen fick sin magra försörjning genom att modern arbetade åt bönder i trakten. För att hålla svälten från dörren tvingades barnen ibland ge sig ut att tigga.

Två av Kristinas söner åkte också till Amerika för att arbeta ihop pengar, och en av dem kom aldrig tillbaka till Sverige. Kristina bodde kvar i Bosmålatorpet fram till 1920-talet.