Uppslag i en av Astrid Lindgrens krigsdagböcker., med tidningsurklipp och handskriven text.
Uppslag i en av Astrid Lindgrens krigsdagböcker. Foto: Kungliga biblioteket, Andrea Davis, Kronlund.
Tidigare
8 feb, 2017 – 28 maj, 2017

Utställningen tar avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker från andra världskriget, men den berättar också om flyktingar som kommit till Sverige, för decennier sedan och nyligen. Utställningens syfte är att väcka samtal och fördjupa diskussioner om den enskilde människans ansvar, om betydelsen av tolerans, medmänsklighet och om allas vår framtid.

Samma dag som andra världskriget bryter ut 1939 börjar Astrid Lindgren skriva dagbok. Hon bor med sin man och sina två barn i Stockholm. Hon har ännu inte slagit igenom som författare. Genom sina tankar om kriget i dagböckerna 1939–45 skapar Astrid Lindgren ett unikt privat tidsdokument. Samtidigt formar hon sin självständiga syn på världen och lägger grunden till sin roll som opinionsbildare senare i livet.

Vår tids stora frågor

Utställningen Hela Världen Brinner tar avstamp i krigsdagböckerna, men uppmärksammar även vår tids stora frågor: Är människan av naturen ond eller god? Kommer världen någonsin att sluta brinna? Vad kan en enskild människa göra?

I utställningen möter du offer för terror och galenskap, som vittnar om sina erfarenheter. De som flydde till Sverige för decennier sedan, de som anlänt nyligen. I utställningens sista avdelning är du själv välkommen att bidra med dina tankar kring världens tillstånd idag och i framtiden.

Dela med dig av dina tankar

Delar av utställningen är interaktiv. Skriv ner dina tankar vid datorn eller spela in dig själv i ”studion”.

Vandringsutställning

Utställningen är producerad av Annmari Kastrup på Actit kommunikation, på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Saltkråkan AB.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Lundahallen

Utställningshall ritad av Klas Anshelm, invigd 1957. En fönstervägg skapar direktkontakt med parken utanför.
Läs mer
Visas i Lundahallen på Kulturen i Lund
8 feb, 2017 – 28 maj, 2017

  Utställningens egen webb

På utställningens egen webb kan du läsa mer och titta på några av de flyktingberättelser som visas i utställningen. Du kan också bidra med dina egna tankar och berättelser. www.helavarldenbrinner.se (öppnas i nytt fönster)